Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Γονείς & Εκπαιδευτικοί

Διεθνής Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day)

Γενικά...

Η Διεθνής Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάζεται τη δεύτερη μέρα, της δεύτερης εβδομάδας, του δεύτερου μήνα κάθε χρόνου. Ξεκινώντας από το 2004, η Διεθνής Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάζεται σήμερα σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως και χρησιμοποιείται ως αφορμή για δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης για καλύτερη χρήση των διαδικτυακών τεχνολογιών.

Το 2009, εισήχθη η ιδέα για δημιουργία επιτροπών για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, με απώτερο στόχο την ενίσχυση των δεσμών με χώρες εκτός του δικτύου και την επένδυση σε μια εναρμονισμένη προώθηση της εκστρατείας σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν περίπου 70 επιτροπές σε στενή συνεργασία με την ομάδα συντονισμού της Insafe, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Η ιστοσελίδα Saferinternetday.org παρέχει μια παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα, στην οποία οι χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να παρουσιάσουν τα γεγονότα και τις ενέργειες που πραγματοποιούνται σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Από το 2008, κάθε χρόνο η αρμόδια επιτροπή της InSafe δίνει το σύνθημα της χρονιάς. Στον πιο κάτω πίνακα φαίνονται τα συνθήματα, όπως αυτά καθορίστηκαν μέχρι και το 2014:

 

12 Φεβρουαρίου 2008Life online is what you make of itΗ ζωή στο διαδίκτυο είναι ότι την κάνεις εσύ να είναι
10 Φεβρουαρίου 2009Block bullying onlineΣταμάτα τον διαδικτυακό εκφοβισμό
9 Φεβρουαρίου 2010Think B4 U post!Σκέψου πριν δημοσιεύσεις!
8 Φεβρουαρίου 2011Our virtual lives: It’s more than a game, it’s your lifeΟι εικονικές μας ζωές: Είναι περισσότερα από ένα παιχνίδι, είναι η ζωή σου
7 Φεβρουαρίου 2012Connecting generations and educating each other: Discover the digital world together…safely!Ενώνοντας γενιές και εκπαιδεύοντας ο ένας τον άλλο: Ας ανακαλύψουμε τον ψηφιακό κόσμο μαζί … με ασφάλεια!
5 Φεβρουαρίου 2013Online rights & responsibilities: Connect with respectΔικαιώματα και υποχρεώσεις στο διαδίκτυο: Συνδεθείτε με σεβασμό
11 Φεβρουαρίου 2014
10 Φεβρουαρίου 2015
Let’s create a better internet togetherΑς δημιουργήσουμε μαζί ένα καλύτερο διαδίκτυο

Περισσότερες πληροφορίες για τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα  http://www.saferinternetday.org/ 

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, το Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου -εταίρος του οποίου είναι και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου- διοργανώνει πανηγύρια ενημέρωσης, ημερίδα, διαγωνισμό παραγωγής σύντομου βίντεο από μαθητές και εκδηλώσεις σε σχολεία. 

Το σχολείο σας μπορεί να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις και να εκμεταλλευτεί τη μέρα αυτή ως ευκαιρία για ευαισθητοποίηση σχετικά με την  καλύτερη χρήση του διαδικτύου. Πολλές από τις εκδηλώσεις μεταδίδονται ζωντανά μέσα από το διαδίκτυο ή σε ραδιοτηλεοπτικά κανάλια. 


Οι σχολικές μονάδες μπορούν να διοργανώνουν δραστηριότητες στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής και διαθεματικά μέσα από όλα τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος αξιοποιώντας εκπαιδευτικό υλικό:

  • Έντυπο υλικό που έχει αποσταλεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
  • Εκπαιδευτικά φιλμάκια
    • Βίντεο από Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου
    • Βίντεο από μαθητικούς διαγωνισμούς
  • Υποστηρικτικό υλικό
  • Διοργάνωση δρώμενων τα διαλείμματα  ή κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης (π.χ. μικρά θεατράκια, προβολή βίντεο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, διοργάνωση παιχνιδιού, έρευνας, συζήτησης σε μορφή debate, κουίζ κλπ)
  • Εγγραφή των σχολείων που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες για την Ημέρα Ασφαλούς διαδικτύου μέσω της πύλης “Safer Internet Day (SID)”. Τα σχολεία που θα εγγραφούν θα πάρουν ένα σετ SID, το οποίο περιλαμβάνει διαφημιστικό υλικό, προτεινόμενες δραστηριότητες και υλικό για την τάξη.
  • Συμπλήρωση της πιστοποίησης

 

Πανηγύρια για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2014

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2015