Προστασία ΗΥ Σας

Γονείς & Εκπαιδευτικοί

Προστασία ΗΥ

Προτάσεις Προστασίας του ΗΥ σας

Η συσκευή του ΗΥ αποτελεί το κυριότερο μέρος της εισόδου στο διαδικτυακό χώρο. Αποτελεί δηλαδή μια τοπική πύλη που συνδέει τους χρήστες (παιδιά) με το διαδίκτυο, αποτελώντας επίσης ένα κοινό στόχο κακόβουλων επιθέσεων. Η θωράκιση του τοπικού ΗΥ αποτελεί μια απαραίτητη ενέργεια από την οποία θα πρέπει να εκκινούν οι δράσεις για την ασφαλή πλοήγηση. Η προστασία του ΗΥ περνά από διάφορα επίπεδα με τα κυριότερα να είναι η προστασία από ιούς, ενοχλητικής διαφήμισης (spam mails, pop-ups, pop-downs), κατασκοπίας (καταγραφής της διαδικτυακής συμπεριφοράς του χρήστη), εμπλοκή της διαδικτυακής πρόσβασης (η πλοήγηση αναδρομολογείται αυτόματα σε συγκεκριμένες σελίδες). Για περιβάλλοντα Microsoft windows που είναι και οι κυριότεροι αποδέκτες ιών, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός διαθέσιμων λογισμικών προστασίας από δωρεάν μέχρι αρκετά υψηλού κόστους. Πιο κάτω παραθέτουμε ένα συνοπτικό κατάλογο:

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ANTIVIRUS ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Comodo Anti-Virus

DriveSentry Anti-Virus and Anti-Spyware

Blink Personal

Rising Antivirus

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα:
http://www.techmixer.com/best-free-antivirus-software-download-list/ 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα:
http://www.firewallguide.com/anti-virus.htm 

Φιλτράρισμα περιεχομένου πλοήγησης 

Το διαδίκτυο και τα περιβάλλοντα εισόδου σε αυτό (φυλλομετρητές) εκ προεπιλογής παρέχουν απρόσκοπτη είσοδο στο περιεχόμενο του ιστού. Αυτό αποτελεί και τη φιλοσοφία του διαδικτύου, καθώς και το κυριότερο χαρακτηριστικό της διάδοσής του. Οι ιδιαιτερότητες όμως, των μαθητών χρηστών και της ενσωμάτωσης στην εκπαίδευση, η απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλο το διαδικτυακό περιεχόμενο, αυτονόητα μπορεί να καταστεί επιζήμια. Είναι προφανές ότι η δυνατότητα εισόδου σε ακατάλληλο ή επικίνδυνο ή παραπλανητικό περιεχόμενο πρέπει να περιορίζεται. Αυτό μπορεί να γίνει με εφαρμογές φιλτραρίσματος της διαδικτυακής πλοήγησης 

Στην αγορά υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός διαφόρων λογισμικών φιλτραρίσματος, τόσο δωρεάν όσο και εμπορικών. Πρόσφατα η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (www.cytanet.com) δημιούργησε τη δική της έκδοση φιλτραρίσματος “Safe Internet”. Η έκδοση αυτή δόθηκε σε όλα τα σχολεία της Κύπρου και μια νέα αναβαθμισμένη και πιο σταθερή έκδοση αναμένεται σύντομα. Πλέον το λογισμικό είναι διαθέσιμο και για προσωπική χρήση. Η χρήση λογισμικών φιλτραρίσματος την πλοήγησης συνιστάται για κάθε υπολογιστή τον οποίο χρησιμοποιούν παιδιά.

Safe Internet απο Cytanet 

Για να εξασμαλίσετε το λογισμικό φιλτραρίσματος Safe Interent μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης (8000 8080) ή να επισκεφθείτε ένα από τα Cytashop και να ζητήσετε την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Safe Internet. Θα σας δοθούν οι κωδικοί πρόσβασης σας στην υπηρεσία (username και password). Με την ενεργοποίηση θα σας σταλεί σε ηλεκτρονικό μήνυμα το λογισμικό της υπηρεσίας και οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης της. Οι κωδικοί θα σας χρειαστούν κατά την εγκατάσταση του λογισμικού και για διαχείρηση της υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι για τις εκδόσεις Schools και Business Use πρέπει να επισκεφτείτε ένα από τα Cytashop για να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία. 

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ: Safe Internet 


Άλλα διαθέσιμα λογισμικά φιλτραρίσματος δίνονται πιο κάτω: 
ΤίτλοςΆδεια Χρήσης
Family SafetyΔωρεάν
K9 Web Filtering protectionΔωρεάν
CYBERsitterΕμπορική
B-GoneΔωρεάν
NetNunnyΕμπορική

Έλεγχος δραστηριότητας παιδιών 

Μια άλλη ιδέα για την προστασία τον παιδιών στη φιλοσοφία του parental control είναι η καταγραφή της δραστηριότητας και έλεγχος από άλλο υπολογιστή πχ. γονιού. Με τη χρήση της κατάλληλης εφαρμογής καθορίζεται ο υπολογιστής στον οποίο θα γίνεται ο έλεγχος και ορίζονται οι πληροφορίες οι οποίες θα ελέγχονται/καταγράφονται. Η χρησιμοποίηση τέτοιων πρακτικών ελέγχου μπορεί φυσικά να τίθεται υπό αμφισβήτηση αφού αναιρεί την ιδιωτικότητα των παιδιών και την εμπιστοσύνη προς αυτά, δεν παύουν όμως να είναι διαθέσιμες, γι’ αυτό και εξετάζονται. Τέτοιες εφαρμογές ελέγχου είναι:
Κατάλογος Εφαρμογών Ελέγχου απομακρυσμένου ΗΥ: 
ΤίτλοςΆδεια Χρήσης
Family SafetyΔωρεάν
ParentalSoftware.orgΕμπορική
WebWatcherΕμπορική
SniperSpyΕμπορική
PC Tattletale Internet MonitorΕμπορική

Ρυθμίσεις γονικού ελέγχου