Για Παιδιά

Γονείς & Εκπαιδευτικοί

Καλές Πρακτικές για παιδιά και εφήβους

Η συμπεριφορά σας 

  1. Όταν χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο να συμπεριφέρεστε όπως και στην καθημερινή σας ζωή, με υπευθυνότητα και σεβασμό προς τον εαυτό σας και τους άλλους. Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς δεν αλλάζουν στο Διαδίκτυο. 
     
  2. Μιλήστε στους γονείς σας για το Διαδίκτυο αν δεν το γνωρίζουν. Δείξτε τους τις αγαπημένες σας ιστοσελίδες και τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε (π.χ. συνομιλίες, Hi5, MySpace κτλ.). 
     
  3. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας στο Διαδίκτυο ιδίως εάν αισθάνεστε άβολα με κάποιο ζήτημα – με ενήλικα άτομα της εμπιστοσύνης σας (γονείς, κηδεμόνες, δασκάλους, καθηγητές κλπ).
     
  4. Μην εμπιστεύεστε ό,τι διαβάζετε ή βλέπετε στο Διαδίκτυο διότι δεν είναι πάντοτε όλα αληθή. Διασταυρώνετε τις πληροφορίες που διαβάζετε. 
     
  5. Διακόψτε κάθε επαφή, όταν ο συνομιλητής σας, σας κάνει να αισθανθείτε άβολα.
     
  6. Μην απαντήσετε σε οποιαδήποτε μηνύματα σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Ενημερώστε αμέσως τους γονείς σας ή κάποιο ενήλικο άτομο που εμπιστεύεστε.

Τα προσωπικά σας στοιχεία 

  1. Μην αποκαλύπτετε προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση, τηλέφωνο, όνομα σχολείου, προσωπικές εμπειρίες, φωτογραφίες κλπ) σε υπηρεσίες όπως: δωμάτια συνομιλίας, προγράμματα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, διαδικτυακά παιχνίδια, ιστολόγια ή άλλες δραστηριότητες στο Διαδίκτυο.
     
  2. Προσέξτε να μην περιλαμβάνετε προσωπικά δεδομένα στους κωδικούς που χρησιμοποιείτε.
     
  3. Προσέχετε να μη δημοσιοποιείτε προσωπικές πληροφορίες ή στοιχεία άλλων (π.χ. της οικογένειας, των φίλων, των συμμαθητών, των συγγενών κλπ).
     
  4. Σε κανένα –εκτός από τους γονείς σας – μη δίνετε τους προσωπικούς κωδικούς που χρησιμοποιείτε στο Διαδίκτυο. Να τους έχετε σαν το κλειδί του σπιτιού σας.
     
  5. Για ηλεκτρονικές αγορές πάρτε την έγκριση των γονέων σας και χρησιμοποιήστε τις πιστωτικές κάρτες που έγιναν εδικά για πληρωμές στο Διαδίκτυο.

Επαφή με αγνώστους 

  1. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των ατόμων με τα οποία συνομιλείτε στο Διαδίκτυο.
     
  2. Απορρίψτε μηνύματα ή αρχεία από αγνώστους διότι μπορεί να περιέχουν ιούς, διαφημίσεις ή ακατάλληλα προϊόντα. 
     
  3. Μην αποθηκεύετε ηλεκτρονικές διευθύνσεις ατόμων που δεν έχετε γνωρίσει στην πραγματικότητα. Θα ήταν επίσης καλό να μην τους έχετε για διαδικτυακούς φίλους, γιατί μπορεί να μην είναι αυτό που υποστηρίζουν πως είναι.
     
  4. Μην διευθετήσετε ποτέ συνάντηση με άγνωστα άτομα. Αν σας ζητήσει κάποιος άγνωστος να τον συναντήσετε, αναφέρετε το γεγονός σε ενήλικο άτομο της εμπιστοσύνης σας.

Προστασία ΗΥ/λογισμικού 

  1. Προστατέψτε τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας λογισμικό προστασίας από τους ιούς (anti-virus) και αντι-κατασκοπευτικά προγράμματα (anti-spyware), καθώς και λογισμικό τείχους προστασίας (firewall). Επίσης, φροντίστε τα λογισμικά αυτά να είναι πάντα ενημερωμένα.
     
  2. Φροντίστε το λειτουργικό σας σύστημα να είναι πάντα ενημερωμένο.
     
  3. Να σέβεστε την ιδιοκτησία των άλλων στο Διαδίκτυο. Η δημιουργία παράνομων αντιγράφων της πνευματικής εργασίας άλλων – μουσική, βιντεοπαιχνίδια και άλλα προγράμματα – ισοδυναμεί με την κλοπή από ένα κατάστημα αλλά εγκυμονεί και κινδύνους.
     
  4. Πάρτε τη συμβουλή των γονιών/δασκάλων σας, προτού εγκαταστήσετε οποιαδήποτε λογισμικά που κατεβάσατε από το Διαδίκτυο.