Κοινωνικά δίκτυα (Social Networks)


Περιγραφή 

Με τον όρο ιστοσελίδα Κοινωνικού Δικτύου εννοούμε τις ιστοσελίδες εκείνες, στις οποίες μπορούμε να αναρτήσουμε στοιχεία, που θα αποτελέσουν το διαδικτυακό μας προφίλ, να έρθουμε σε επικοινωνία με φίλους ή να κάνουμε νέες φιλίες και επαγγελματικές επαφές, να ανταλλάξουμε γνώση, να ζητήσουμε άμεση υποστήριξη ή ακόμα απλά να ψυχαγωγηθούμε. 

Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τύπου Facebook, Twitter και Instagram είναι οι πιο διαδεδομένες. Αξίζει να σημειωθεί, πως ένα μεγάλο ποσοστό υψηλόβαθμων στελεχών διατηρούν προφίλ σε διάφορα Κοινωνικά δίκτυα και “συλλέγουν” κάθε είδους πληροφορίες για το προσωπικό της εταιρείας τους.

Γνωστά είναι και τα ιστολόγια (Blog) που είναι ιστοσελίδες, το περιεχόμενο των οποίων μπορεί να είναι οτιδήποτε, όπως νέα, πολιτικοκοινωνικός σχολιασμός, σχολιασμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των διασημοτήτων, προσωπικά ημερολόγια και ειδικά θέματα, όπως τεχνολογία, μόδα, αθλητικά, τέχνες, γαστρονομία. Μπορούμε εύκολα και δωρεάν να ξεκινήσουμε και να διαχειριστούμε το δικό μας ιστολόγιο, όπου άλλοι χρήστες μπορούν να προσθέτουν τα δικά τους σχόλια.

 

Κίνδυνοι

Κίνδυνοι: 

  Κίνδυνος Εκφοβισμός (Cyberbullying)
  Κίνδυνος Εθισμός
  Κίνδυνος Παραπληροφόρηση 
  Κίνδυνος Αποξένωση απο τον πραγματικό κόσμο
  Κίνδυνος  Αποπλάνηση (Grooming) 
  Κίνδυνος Παραβίαση ιδιωτικότητας 
  Κίνδυνος Παραποίηση της γλώσσας 
     

 

Καλές Πρακτικές

Καλές Πρακτικές:

  Καλή Πρακτική Είμαστε προσεχτικοί και δεν ανεβάζουμε στο διαδικτυακό μας προφίλ προκλητικές φωτογραφίες ή διάφορα φωτογραφικά στιγμιότυπα και στοιχεία της ιδιωτικής μας ζωής, που να μην φαίνονται τα μέρη στα οποία συχνάζουμε.
  Καλή Πρακτική Δεν εμπιστευόμαστε τις συνομιλίες με αγνώστους. Ποτέ δεν ξέρουμε τι πραγματικά κρύβεται πίσω από κάποιο προφίλ.
  Καλή Πρακτική Εάν νιώθουμε άβολα με το περιεχόμενο της συζήτησης, το αναφέρουμε σε ένα ενήλικα και/ή μπλοκάρουμε τον χρήστη.
  Καλή Πρακτική Δεν ανεβάζουμε περιεχόμενο, το οποίο πιθανό να προσβάλλει τρίτα άτομα ή περιέχει ακραίες θέσεις, οι οποίες μελλοντικά μπορούν να αποβούν εις βάρος μας.
  Καλή Πρακτική Καλούμε στο χώρο μας μόνο άτομα, τα οποία γνωρίζουμε.