Facebook

Facebook

Γνωρίζεις ότι ...

 • Για να είσαι νόμιμος χρήστης του Facebook πρέπει να είσαι πάνω απο 13 χρονών
 • Οι χρήστες του Facebook ξεπερνούν τα 1,19 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο
 • Eκατομμύρια νέοι σήμερα κινδυνεύουν να πέσουν θύματα απάτης δίνοντας χωρίς δεύτερη σκέψη προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο
 • Πολλοί εργοδότες, έχουν παραδεχτεί ότι πριν προσλάβουν κάποιο άτομο ελέγχουν τα προσωπικά του δεδομένα από το Facebook
 • Η ανάρτηση προσωπικών δεδομένων, φωτογραφιών, κλπ σε μια στιγμή της ζωής σας που είσαστε χαλαροί και δεν σκεφτόσαστε πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να αξιολογηθούν από τα μελλοντικά σας αφεντικά, ίσως σας στοιχήσουν
 • Έχουν γίνει καταγγελίες για τα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων, αφού έχουν καταγραφεί περιστατικά κλοπής φωτογραφιών, δεδομένων αλλά και ολόκληρων profile από άλλους χρήστες (και όχι μόνο)
 • Στο Facebook, όταν κάποιος αποφασίσει να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του, δεν μπορεί να διαγράψει πλήρως τα στοιχεία από το προφίλ του. Τους δίνετε η δυνατότητα απενεργοποίησης του λογαριασμού τους αλλά παρόλο που δεν είναι προσβάσιμα τα δεδομένα τους, παραμένουν στους servers του Facebook
 • Οι χρήστες που επιθυμούν να διαγράψουν εντελώς τα δεδομένα τους πρέπει, σύμφωνα με την αυτοματοποιημένη απάντηση από την εξυπηρέτηση πελατών Facebook, «να συνδεθούν και να διαγράψουν όλο το περιεχόμενο του λογαριασμού τους»

Κοινωνικά Δίκτυα: Προσοχή στις παγίδες

Facebook!!…. Ίσως το καλύτερο μέσο για να επικοινωνήσεις με φίλους σου που έχεις να δεις χρόνια! Για όσους δεν ξέρετε το Facebook είναι ένα κοινωνικό δίκτυο στο οποίο μπορεί κάποιος να ανταλλάξει μηνύματα με τους φίλους του, να υπάρξουν ομάδες συζητήσεων, παιχνίδια και ένα σωρό άλλες εφαρμογές. Η χρήση όμως ενός τέτοιου δικτύου εμπεριέχει πολλές παγίδες! 

Πρώτη παγίδα: Κλοπή Προσωπικών δεδομένων ή Παραβίαση της Ιδιωτικής μας ζωής

Γνωρίζεται πως όταν δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό στο Facebook εξ ορισμού όλοι οι χρήστες του Facebook έχουν πρόσβαση σε ότι πληροφορίες, δεδομένα ανεβάσουμε πάνω στο λογαριασμό μας; Μήπως γνωρίζετε για ποιον αριθμό μιλάμε? … οι χρήστες του Facebook ξεπερνούν τα 1,19 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι αν εξαιρέσουμε τους φίλους σας εκατομμύρια άσχετα άτομα με εσάς μπορούν αν το θελήσουν να εισβάλουν στον λογαριασμό σας, να πάρουν τις φωτογραφίες σας και να τις χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν αυτοί… Μπορούν επίσης να δουν πληροφορίες όπως για παράδειγμα το πού μένετε, πόσο χρονών είστε και τι κάνετε ανά πάσα στιγμή … δεν σας τρομάζει αυτό? 

Σκεφτείτε το διαφορετικά… Αν έρθει ένας άγνωστος στο δρόμο και σας ζητήσει να του δώσετε μια φωτογραφία σας ή σας ρωτήσει να του πείτε πού μένετε θα του πείτε? Με την ίδια λογική δεν τα το κάνατε ούτε στο Facebook. 

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι στο εικονικό σας προφίλ έχουν πρόσβαση μόνο οι φίλοι σας!!! (Κάντε κλικ  εδώ για οδηγίες). 

Τώρα για να δούμε ποιους θεωρούμε ηλεκτρονικούς μας φίλους… Κάντε λίγα μαθηματικά και σκεφτείτε πόσους φίλους έχετε στην πραγματική σας ζωή και πόσους φίλους έχετε στο Facebook! Σίγουρα ο αριθμός δεν είναι καθόλου ο ίδιος. Πολλής κόσμος έχει την τάση να κάνει add στο προφίλ του άτομα τα οποία αν τα συναντούσε στον δρόμο το πιο πιθανό ούτε γεια δεν θα τους έλεγε! Μην κάνετε φίλους σας οποιονδήποτε σας κάνει “friend request” («αίτημα φιλίας»). Από την στιγμή που τον κάνετε φίλο σας αυτόματα έχει πρόσβαση στο προφίλ σας. Οι σχέσεις μεταξύ των ατόμων δεν αλλάζουν επειδή αλλάζει ο τρόπος επικοινωνίας. Στην περίπτωση όμως που αποφασίσετε να προσθέστε στην λίστα των φίλων σας όλο τον κόσμο που σας το ζητά, προσπαθήστε να μην ανεβάζετε πολύ προσωπικές φωτογραφίες και να μην γράφετε πολύ προσωπικά στοιχεία για σας. Πότε δεν ξέρετε αν κάποιος από τους «φίλους» σας, χρησιμοποιήσει κάποια φωτογραφία σας ή βίντεο, εναντίον σας με σκοπό να σας απομονώσει ή να σας βλάψει. 

Πώς μπορώ να ανακτήσω τον λογαριασμό μου στο Facebook σε περίπτωση που έχει παραβιαστεί;

Όταν πρόκειται για παραβίαση λογαριασμού στο Facebook, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε τη διαδικασία για ανάκτηση του λογαριασμού σας, ακολουθώντας τα πιο κάτω βήματα, μέσω της συσκευής που κάνατε πιο συχνά σύνδεση στον λογαριασμό σας.

1. Επιλέγετε την επιλογή ‘‘Σύνδεση σε άλλο λογαριασμό’’/ ‘‘Login to another account’’.

2. Στο πεδίο ‘‘email or phone number’’ γράφετε το ονοματεπώνυμό σας, ακριβώς όπως εμφανίζεται στον παραβιασμένο  σας λογαριασμό και ακολούθως επιλέγετε την επιλογή ‘‘ξέχασα τον κωδικό;’’/‘‘forgot password?’’.

3. Στο επόμενο βήμα, σας ζητά να καταχωρήσετε αριθμό κινητού. Εσείς, θα πρέπει να επιλέξετε  αναζήτηση μέσω email ή ονόματος και καταχωρείτε ξανά το ονοματεπώνυμό σας, όπως πιο πάνω. Στη συνέχεια επιλέγετε ‘‘Εύρεση λογαριασμού’’.

4. Θα σας εμφανίσει διάφορα προφίλ και εσείς επιλέγετε το δικό σας.

5. Θα σας δώσει την επιλογή να σας σταλεί ένας κωδικός, όμως τα στοιχεία που θα εμφανίζονται (email και τηλέφωνο δεν είναι δικά σας, είναι του Hacker – ΠΡΟΣΟΧΗ!!!). Θα πρέπει να επιλέξετε την επιλογή που εμφανίζεται με μπλε γράμματα στο κάτω μέρος της οθόνης σας και θα λέει: ‘’Δεν έχω πλέον πρόσβαση σε αυτά/ No longer have access to these’’Μπορεί, ωστόσο, να μην σας εμφανίζει το βήμα αυτό, και να σας εμφανίζει Δοκιμή με άλλο τρόπο/Try another wayΣε αυτή την περίπτωση, επιλέγετε, Δοκιμή με άλλο τρόπο/Try another way και έπειτα ‘’Δεν έχω πλέον πρόσβαση σε αυτά/No longer have access to these’’.

6.  Στη συνέχεια, θα εμφανίσει τα δικά σας στοιχεία και θα επιλέξετε ένα από αυτά (τη διεύθυνση email σας ή τον αριθμό τηλεφώνου σας) και θα σας σταλεί ένας κωδικός.

7.  Θα καταχωρήσετε τον κωδικό και μετά θα σας εμφανίσει, είτε την επιλογή ΕΝΑΡΞΗ ή ότι δεν αναγνωρίζεται η συσκευή σας. Εάν δεν αναγνωρίζεται η συσκευή σας, δεν μπορείτε να προχωρήσετε. Εάν σας εμφανίζει την επιλογή  ΕΝΑΡΞΗ, τότε πατήστε το και θα σας ζητήσει να καταχωρήσετε ένα νέο email το οποίο δεν έχετε καταχωρημένο σε κάποιο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης. Έπειτα, θα λάβετε ένα κωδικό στο email που θα καταχωρήσατε και θα τον εισαγάγετε.

8. Τέλος, θα σας ζητήσει με κάποιο τρόπο να προχωρήσετε σε ταυτοποίηση και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφού θα έχετε ακολουθήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης.

9.  Εάν η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα σας εμφανίσει ένα μήνυμα στο οποίο αναφέρεται ότι θα εξετάσουν το αίτημά σας και θα σας απαντήσουν εντός των επόμενων ημερών.

Μπορείτε επίσης να αποταθείτε στην ακόλουθη  ηλεκτρονική διεύθυνση: security@facebookmail.comΕίναι σημαντικό να εξηγήσετε με κάποια λεπτομέρεια την δυσκολία που αντιμετωπίζετε αλλά και να παραθέσετε κάποια στοιχεία (π.χ., το email που ήταν συνδεδεμένο με τον παραβιασμένο λογαριασμό σας, ένα έγγραφο ταυτοποίησης, στιγμιότυπα οθόνης κ.α.), εάν επιθυμείτε.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

*Σε περίπτωση που λάβετε θετική απάντηση για επανάκτηση του λογαριασμού σας, με την θέσπιση νέου κωδικού πρόσβασης και με την είσοδο σας στο λογαριασμό σας, θα πρέπει να:

 1. Προχωρήσετε ΑΜΕΣΑ, σε διαγραφή των προσωπικών στοιχείων που έχει προσθέσει οhacker (π.χ., τον αριθμό τηλεφώνου του ή και διεύθυνση email). Ως εκ τούτου δεν θα μπορεί να λάβει ξανά ειδοποίηση. Για να μπορέσετε να προχωρήσετε με αυτή την ενέργεια και τις επόμενες (2 και 3), θα πρέπει να μεταβείτε στο μενού (επιλέγοντας τις 3 γραμμές στο δεξιά επάνω μέρος της οθόνης σας) και στη συνέχεια να επιλέξετε “Ρυθμίσεις και απόρρητο” και ακολούθως “Κέντρο διαχείρισης λογαριασμών”. Στη συνέχεια επιλέξτε “προσωπικά στοιχεία” και “Στοιχεία επικοινωνίας” και διαγράψτε όσα δεν είναι δικά σας (όπως αναφέρεται πιο πάνω). Σημαντική σημείωση! Σε περίπτωση που δεν σας επιτρέπει να αφαιρέσετε κάποιο στοιχείο επικοινωνίας, τότε θα πρέπει να μεταβείτε στην ενότητα “Λογαριασμοί” (βρίσκεται επίσης στο “Κέντρο διαχείρισης λογαριασμών”) και να διαγράψετε όσους λογαριασμούς δεν είναι δικοί σας (οι λογαριασμοί έχουν προστεθεί από το άτομο που παραβίασε τον λογαριασμό σας). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγξετε και αυτή την ενότητα.
 2. Επίσης, θα πρέπει να πάτε στο σημείο όπου βλέπετε ποιες συνδεδεμένες συσκευές υπάρχουν οι οποίες δε σας ανήκουν. Για την αφαίρεση των πιο πάνω, θα πρέπει να πληκτρολογήσετε το νέο σας κωδικό. Η ρύθμιση αυτή βρίσκεται στην ενότητα “Kωδικός πρόσβασης και ασφάλεια” στο “Κέντρο διαχείρισης λογαριασμών” (βλ. βήμα 1).
 3. Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας – Ενεργοποίηση ταυτότητας δύο παραγόντων (στο σημείο κωδικός και ασφάλεια). Η ρύθμιση αυτή βρίσκεται στην ενότητα “Kωδικός πρόσβασης και ασφάλεια” στο “Κέντρο διαχείρισης λογαριασμών” (βλ, βήμα 1).

Δεύτερη παγίδα: Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullyiong)

Διαδικτυακός Εκφοβισμός είναι ο εκφοβισμός ο οποίος συμβαίνει μέσω του Διαδικτύου. Περιλαμβάνει εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε κάποιο άτομο με σκοπό να το απομονώσει ή να το βλάψει. Ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός συνήθως έχει τη μορφή ενός εκφοβιστικού, ρατσιστικού ή προσβλητικού ηλεκτρονικού μηνύματος, φωτογραφίας ή βίντεο.

Π.χ.

 • Αν κάποιος επανειλημμένα γράφει κάτι προσβλητικό για εσάς είναι εκφοβισμός.
 • Αν κάποιος έχει ανεβάσει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία σας η οποία σας κάνει να νιώθετε άβολα και παρόλο που του το ζητήσατε δεν το κατεβάζει είναι εκφοβισμός
Αν δεχτείτε οποιονδήποτε είδος εκφοβισμού/παρενόχληση: 
 1. Εμπιστευτείτε το αμέσως σε κάποιον ενήλικα (γονιός, καθηγητής, φίλος) 
 2. Σταματήστε αμέσως την επικοινωνία με τον θύτη. Έχετε την δυνατότητα να φιλτράρετε ή να μπλοκάρετε τα μηνύματα από άτομα που σας παρενοχλούν 
 3. Αν χρειαστεί καταγγείλετε το περιστατικό στην Αστυνομία ή με την Γραμμή Βοήθειας 1480.

Τρίτη Παγίδα: Αποπλάνηση

Αποπλάνηση συμβαίνει συνήθως όταν κάνουμε chat. Κακόβουλοι άγνωστοι προσπαθούν να μας αποπλανήσουν για να συναντηθούμε μαζί τους σε πραγματικό χώρο με στόχο τη σεξουαλική παρενόχληση. 

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, στην Κύπρο, όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων το 2004 είχαμε 11 υποθέσεις, το 2005 είχαμε 19 υποθέσεις και το 2006 22 υποθέσεις. Μάλιστα φαίνεται ότι τα αγόρια πιο εύκολα αποδέχονται τέτοιους είδους συναντήσεις.


Για τον λόγο αυτό:
 • Μην ανεβάζετε πολύ προσωπικά σας στοιχεία στο facebook που να διευκολύνουν τον εντοπισμό: Τηλέφωνα, διευθύνσεις, φωτογραφίες που να φαίνετε το σπίτι μας, το σχολείο τα μέρη όπου συχνάζουμε.
 • Μην δεχτείτε ποτέ να συναντήσετε κάποιο ξένο τον οποίον γνωρίσατε στο facebook. Δεν ξέρετε ποιος κρύβετε πίσω από την μάσκα του Διαδικτύου. Μπορεί να μην είναι αυτός που λέει.
 • Σταματήστε αμέσως άβολες συζητήσεις και αποθηκεύουμε αντίγραφα της συνομιλίας
 • Αν κάτι σας προκαλέσει ανησυχία, θα πρέπει αμέσως να αποθηκεύσουν αντίγραφα της συνομιλίας, να εγκαταλείψετε την συνομιλία και να το πείτε σε κάποιο ενήλικα.

Τέταρτη παγίδα: Μονιμότητα του Διαδικτύου

Προσπάθησε κανείς να διαγράψει τον λογαριασμό του από το Facebook; …. Δεν θα τα καταφέρει! 

Ξέρετε ότι όταν κάποιος θέλει να εγκαταλείψει το Facebook δεν μπορεί να αποσύρει πλήρως το προφίλ του; Υπάρχει η δυνατότητα ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ του προφίλ το οποίο σημαίνει ότι τα δεδομένα σας παρόλο που δεν είναι προσβάσιμα υπάρχουν όμως στους web servers του Facebook. Αυτό δεν είναι ίδιο με την διαγραφή. Αυτό σημαίνει ότι αυτά θα σας ακολουθούν για μια ζωή. Ποτέ δεν ξέρετε ποιος, πότε και πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά σας δεδομένα. 


Εάν θέλουμε λοιπόν να εγκαταλείψουμε το facebook: 
 1. Διαγράψτε όσα πιο πολλά στοιχεία 
 2. Aντικαταστήστε τα υπόλοιπα
 3. Απενεργοποιήστε τα δεδομένα σας

Τί πρέπει να προσέχεις στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Instagram 

Νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να χρησιμοποιούμε το Facebook από τη στιγμή που ξέρουμε πώς να προστατευτούμε. 
 • Βεβαιώσου ότι το προφίλ σου είναι προσβάσιμο μόνο από τους φίλους σου
 • Μη δίνεις σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό προφίλ σου. Όποιος αποκτά πρόσβαση σε αυτό μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που εμφανίζονται σε αυτό.
 • Μην ανεβάζεις στο προφίλ σου φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκεσαι, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι σου, το σχολείο ή μέρη που συχνάζεις. Έτσι θα μειώσεις τις πιθανότητες εντοπισμού σου στον φυσικό κόσμο.
 • Να θυμάσαι ότι, ακόμα και όταν διαγράψεις το προφίλ σου, πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται επίσης να τις συναντήσεις και αλλού στο Διαδίκτυο
 • Να γνωρίζεις ότι, από τη στιγμή που θα προσθέσεις στη λίστα των φίλων σου κάποιο άτομο (αποδοχή «friend request»), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ σου, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας σου
 • Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις από χρήστες που θεωρείτε ενδιαφέροντες, χωρίς όμως να τους γνωρίζετε προσωπικά (π.χ. δημοσιογράφους, διασημότητες ή πολιτικούς), μπορείτε να τους ακολουθήσετε, αντί να τους στείλετε αίτημα φιλίας.
 • Αν δεχτείς οποιοδήποτε είδος εκφοβισμού σταμάτα αμέσως την επικοινωνία με το θύτη και ενημέρωσε αμέσως κάποιος ενήλικα. Αν χρειαστεί κατάγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία ή με την Γραμμή βοήθειας 1480.
 • Μην δεχτείς να συναντήσεις κάποιο άτομο το οποίο γνώρισες από το Facebook

Χρήσιμο Υλικό