Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2019

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2019
    Add a header to begin generating the table of contents
    Scroll to Top

    Σύνθημα

    Ο εορτασμός της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (SID), για το 2019, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019. Το σύνθημα της καμπάνιας:

    Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο (Together for a better internet)

    αποτελεί μία πρόσκληση σε όλους/όλες, ώστε να συμμετάσχουν αποφασιστικά και να διαδραματίσουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο, αναφορικά με τη διαμόρφωση ενός καλύτερου και ασφαλέστερου Διαδικτύου.

    Ας ενωθούμε, λοιπόν, και ας φτιάξουμε ΜΑΖΙ ένα καλύτερο Διαδίκτυο … γιατί, ας μην ξεχνάμε, ότι Ένα Καλύτερο Διαδίκτυο Ξεκινάει από όλους ΕΜΑΣ!!!

    Θα σας ενημερώνουμε συνεχώς για την εξέλιξη της καμπάνιας, μέσω αυτού του ιστότοπου. Μπορείτε, παράλληλα, να επισκέπτεστε, τα προφίλ μας στο Facebook και στο Twitter.

    Ημερίδα

    Πληροφορίες

    Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (5 Φεβρουαρίου 2019), διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο Ημερίδα με θέμα «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» (“Together for a better internet”). Την Ημερίδα διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με τη CYTA και την MTN, και την υποστήριξη των εταίρων του έργου CΥberSafety καθώς και της Εθνικής Στρατηγικής για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο.

    Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019, από τις 8:30 π.μ. μέχρι τις 12:00 μ.μ. Η Ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές/μαθήτριες ηλικίας 11-16 χρονών (Στ΄ Δημοτικού, Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και Α΄Λυκείου/Τεχνικής Σχολής Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων). Οι μαθητές/μαθήτριες θα συνοδεύονται από εκπαιδευτικό/εκπαιδευτικούς του σχολείου τους.

    Η Ημερίδα έχει ως στόχο να καλλιεργήσει την υπευθυνότητα, τον σεβασμό, το ήθος και την ενσυναίσθηση της κυπριακής κοινωνίας, της πολιτείας, των εκπαιδευτικών, των φορέων που ασχολούνται με το Διαδίκτυο, των γονιών και των παιδιών, ώστε να διαμορφώσουμε το Διαδίκτυο σε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο χώρο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και μάθησης. Ομιλητές με εξειδίκευση στο θέμα θα μεταφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών. Στον χώρο της Ημερίδας θα λειτουργεί παράλληλα Έκθεση Αφίσας, στην οποία μαθητές/μαθήτριες που επιθυμούν, θα παρουσιάζουν δικές τους εργασίες/δράσεις σχετικές με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

    Η γλώσσα διεξαγωγής της Ημερίδας θα είναι η Ελληνική, με ταυτόχρονη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα, καθώς και διερμηνεία στην Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα, αν χρειαστεί. Σημειώνεται ότι η Ημερίδα θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα της Ημερίδας.

    Για οποιεσδήποτε πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Αναστασία Οικονόμου, Προϊστάμενη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Π.Ι. (τηλ. 22402310) και τους Λειτουργούς του Τομέα στα τηλέφωνα 22402313, 22402323, 22402372.

    Συμμετοχή σχολείων

    Tα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Ημερίδα θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής, μέσω του λογαριασμού τους στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου https://www.pi-eggrafes.ac.cy, στην κατηγορία «Ημερίδες – Συνέδρια», από τις 21 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2019. Κατά την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής, τα σχολεία καλούνται να δηλώσουν τα πιο κάτω στοιχεία:

    1. Στοιχεία ενός/μίας εκπαιδευτικού και μαθητών/μαθητριών που θα παρακολουθήσουν την Ημερίδα

    Παρακαλείστε όπως μεριμνήσετε, ώστε το σχολείο σας να εκπροσωπηθεί στην εν λόγω Ημερίδα, ως ακολούθως:

      • Δημοτική Εκπαίδευση (Στ΄ Τάξη): μέχρι τέσσερις (4) μαθητές/τριες και ένας/μια (1) εκπαιδευτικός
      • Μέση Εκπαίδευση (Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ Λυκείου/Τεχνικής Σχολής): μέχρι 4 (τέσσερις) μαθητές/μαθήτριες και ένας/μία (1) εκπαιδευτικός
    1. Στοιχεία Εργασίας/Δράσης, εκπαιδευτικού και μαθητών/μαθητριών που θα συμμετάσχουν στην Έκθεση Αφίσας

    Οι μαθητές/μαθήτριες του σχολείου σας έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν εργασίες και δράσεις τους (π.χ. παιχνίδια, εκπαιδευτικό υλικό, βίντεο που έχουν δημιουργήσει) και οι οποίες είναι σχετικές με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, στην Έκθεση αφίσας της Ημερίδας (poster session). Στην περίπτωση που μαθητές/τριες σας ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν τέτοιου είδους εργασίες στην Έκθεση Αφίσας, μπορείτε να το δηλώσετε κατά την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής σας στην Ημερίδα. Για τον σκοπό αυτό μπορείτε να δηλώσετε στα ανάλογα πεδία της δήλωσης συμμετοχής, μέχρι και τέσσερις (4) επιπλέον μαθητές/μαθήτριες και έναν/μία (1) επιπλέον εκπαιδευτικό (σύνολο, δηλαδή, μέχρι οκτώ (8) μαθητές/μαθήτριες και μέχρι δύο (2) εκπαιδευτικούς). Οι εργασίες αυτές μπορούν να παρουσιαστούν με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα ανάρτηση εκτυπωμένου υλικού ή αφίσας σε πινακίδα (foamboard) ή/και παρουσίαση πολυμεσικών εργασιών σε ψηφιακή μορφή, μέσω φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Για την παρουσίαση των εργασιών θα παραχωρηθούν α) μικρό ορθογώνιο τραπέζι (διαστάσεων 50cm x 150cm) και β) πινακίδα τύπου foamboard (διαστάσεων ~ 1m x 1m).

    1. Μεταφορά συμμετεχόντων/συμμετεχουσών προς και από τον χώρο διεξαγωγής της Ημερίδας

    Οι διοργανωτές της Ημερίδας θα αναλάβουν και φέτος τη διάθεση λεωφορείων που θα αναχωρούν από τα Συντονιστικά Σχολεία της κάθε επαρχίας για τη μεταφορά περιορισμένου αριθμού μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών προς και από το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία». Τα σχολεία, κατά την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής στην Ημερίδα, μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μεταφορά προς και από τον χώρο διεξαγωγής της Ημερίδας. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας στην επιλογή των σχολείων, με βάση την ημερομηνία και την ώρα υποβολής της αίτησης. Η ώρα επιστροφής του λεωφορείου στο Συντονιστικό Σχολείο αναμένεται περίπου μεταξύ των ωρών 12:30 και 13:30. Τα σχολεία που θα επιλεγούν για μεταφορά των μαθητών/μαθητριών τους με λεωφορεία θα ενημερωθούν μέσω του επίσημου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου 2019. Στην περίπτωση των σχολείων που δεν θα μεταβούν με λεωφορεία, θα πρέπει η διεύθυνση κάθε σχολείου να προβεί στις απαραίτητες διευθετήσεις για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών/μαθητριών και των εκπαιδευτικών προς και από την Ημερίδα.

    Τόπος διεξαγωγής

    Πρόγραμμα

    Ομιλητές

    Picture of Θανάσης Χατζηλάκος​
    Θανάσης Χατζηλάκος​

    Καθηγητής πληροφοριακών συστημάτων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου είναι Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών "Ειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα". Μέχρι τον Αύγουστο του 2007 ήταν κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), όπου υπηρετούσε (2000-2007) ως αναπληρωτής καθηγητής τεχνολογίας λογισμικού. Διηύθυνε (2003-2007) το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας του ΕΑΠ και ήταν Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Πληροφοριακά Συστήματα» (2003-2007). Το 2001- 2003 ήταν Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του προπτυχιακού προγράμματος Πληροφορικής του ΕΑΠ. Από το 1986 μέχρι το 2000 ήταν ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΙΤΥ) και από το 1992 μέχρι το 2006 μέλος του Δ.Σ. Είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ερευνητικής Μονάδας ΙΙΙ “Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα” και επιστημονικός διευθυντής των Τομέων Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και e-Learning του ΙΤΥ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την εκπαιδευτική τεχνολογία, τα πληροφοριακά συστήματα μεγάλης κλίμακας και τη σχεδίαση λογισμικού και βάσεων δεδομένων για ειδικές περιοχές όπως η εκπαίδευση, τα GIS, και τα πολυμέσα. Έχει δημοσιεύσει περί τα 50 άρθρα σε Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων και Αντικειμένων, Πολυμέσα, Χωρικές και Γεωγραφικές εφαρμογές, Σχεδίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού. Έχει διευθύνει μεγάλα διεθνή ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα πληροφορικής στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αξιοποιήθηκε ως εμπειρογνώμων από τη Γ.Δ. Εκπαίδευση και Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Picture of Ανδρέας Βασιλείου
    Ανδρέας Βασιλείου

    Ο Ανδρέας Βασιλείου είναι 24 χρόνων και γεννήθηκε με κινητικά προβλήματα. Κατέχει πτυχίο «Ηλεκτρολογικής Μηχανικής», του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ειδίκευση στην Ενέργεια και τα Αυτόνομα Συστήματα και μεταπτυχιακό «Master of Science Electrical Engineering», με ειδίκευση στην Μηχανική Όραση και Τηλεπικοινωνίες. Ο Ανδρέας Βασιλείου είναι δημιουργός της ιστοσελίδας AbleBook, μιας διαδικτυακής καινοτόμος πλατφόρμας που προσφέρει ενημέρωση σχετικά με τα άτομα με αναπηρίες, καθώς, επίσης και τη δυνατότητα εντοπισμού, μέσω χάρτη, χώρων στάθμευσης για Α.Μ.Ε.Α και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

    Picture of Nίκη Σωτηροπούλου
    Nίκη Σωτηροπούλου

    H Nίκη Σωτηροπούλου ασκεί καθήκοντα Senior Account Director στην εταιρεία επικοινωνίας McCANN Athens. Στέλεχος με μακροχρόνια εμπειρία στο χώρο του digital marketing, η Νίκη έχει υπάρξει εισηγήτρια ψηφιακής επικοινωνίας στο κολέγιο ΑΚΤΟ και αρθρογράφος στο deasy.gr για θέματα τεχνολογίας. Παράλληλα, είναι founder του online magazine www.curator.gr.

    Παρουσία στα μέσα

    Παρουσία στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την Ασφαλή και Δημιουργική χρήση του Διαδικτύου.

    Τηλεοπτικές εκπομπές​

    Διεθνής τύπος​