SID2018 Δραστηριότητες

SID2018 Δραστηριότητες

Δραστηριότητες για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι ευαισθητοποιημένο σε θέματα ανάπτυξης δεξιοτήτων χρήσης των νέων τεχνολογιών από τους μαθητές και της ανάπτυξης ενεργών πολιτών ως προς το θέμα της αξιοποίησης του διαδικτύου. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο κάθε χρόνο διοργανώνει εκδηλώσεις από κοινού με τους συνεργάτες του.

Πιο κάτω παρουσιάζονται δραστηριότητες που προγραμματίζονται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου και εισηγήσεις δραστηριοτήτων, τις οποίες μπορεί η σχολική σας μονάδα να οργανώσει ή να συμμετάσχει:

    1. Ημερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τη CYTA και την MTN, την Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018, στις 08:30, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία. Στην Ημερίδα θα υπάρχει, ανάμεσα σε άλλα, και Έκθεση Αφίσας (poster session), στην οποία θα παρουσιάζονται εργασίες μαθητών/τριών σχετικές με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Σημειώνεται ότι για την Ημερίδα κάθε σχολείο θα πρέπει να δηλώσει ξεχωριστά:

      1. τον εκπαιδευτικό και τους μαθητές που θα την παρακολουθήσουν (παρακαλώ όπως μελετήσετε τη σχετική εγκύκλιο από το ΥΠΠ, με οδηγίες για δηλώσεις συμμετοχής και διευθετήσεις για μεταφορά των μαθητών και εκπαιδευτικών), και
      2. την πρόθεσή του να παρουσιάσει (προαιρετικά) στην Έκθεση Αφίσας, εργασίες των μαθητών/τριών του σχολείου, σχετικές βέβαια με την ασφάλεια στο διαδίκτυο εργασίες.

      Οι εργασίες των μαθητών μπορούν να παρουσιαστούν με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα ανάρτηση τυπωμένου υλικού ή αφίσας σε πινακίδα (foamboard) ή/και παρουσίαση πολυμεσικών εργασιών σε ψηφιακή μορφή μέσω φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Για την παρουσίαση των εργασιών θα σας παρέχονται τα ακόλουθα:

      • Μικρό ορθογώνιο τραπέζι (διαστάσεων 50cm x 150cm)
      • Πινακίδα τύπου foamboard (διαστάσεων ~ 1m x 1m) – (μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στο μικρό τραπέζι)
      • Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (για τον φορητό υπολογιστή που θα φέρετε εσείς)
      • Ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο

      Στην περίπτωση που ενδιαφέρεστε να παρουσιάσετε τέτοιου είδους εργασίες, παρακαλούμε όπως η Διεύθυνση του σχολείου συμπληρώσει την ψηφιακή φόρμα στη ακόλουθη διεύθυνση: https://goo.gl/8qVVoq το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018, στις 09:00 π.μ. Για περαιτέρω διευκρινίσεις για την Έκθεση Αφίσας μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Αναστασία Οικονόμου, Προϊστάμενη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Π.Ι. (email: anasta@cyearn.pi.ac.cy, τηλ. 22402310) και τoν κ. Χρίστο Ρουσιά, Λειτουργό του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (email: roushias.ch@cyearn.pi.ac.cy, τηλ. 22402353).

      Περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ημερίδας και στο Twitter #SID2018CY. Σημειώνεται ότι η Ημερίδα θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω διαδικτύου (live streaming) στην ιστοσελίδα της ημερίδας, και καλείστε να ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς για να την παρακολουθήσουν με τους μαθητές τους.

    2. Δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού/περιεχομένου (π.χ. δημιουργία αφίσας για τη Γραμμή Βοήθειας και Καταγγελιών 1480, δημιουργία ενημερωτικών φυλλαδίων), συμβάλλοντας στην ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών, των εκπαιδευτικών και των γονιών για τη θετική χρήση του Διαδικτύου και την ανάπτυξη δημιουργικής διαδικτυακής συμπεριφοράς.

    3. Συμμετοχή σε δράσεις (π.χ. καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, προώθηση σχετικού ενημερωτικού υλικού σε εμπορικά και άλλα κέντρα), οι οποίες προσβλέπουν στην ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση του κοινού, αναφορικά με θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

    4. Δραστηριότητες στη σχολική μονάδα, στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής, όπως και διαθεματικά, μέσα από όλα τα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος, αξιοποιώντας εκπαιδευτικό υλικό από το πακέτο «Ασφαλές σχολείο για το Διαδίκτυο», το οποίο έχει δοθεί στα σχολεία και φιλοξενείται στην παρούσα διαδικτυακή πύλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο , και ειδικότερα στην ιστοσελίδα του Προγράμματος «Ασφαλές σχολείο για το Διαδίκτυο». Στην πύλη αυτή μπορείτε να βρείτε ενημερωτικό υλικό, σχέδια μαθήματος, εκπαιδευτικά φιλμάκια, παιχνίδια κ.ά.

    5. Αξιοποίηση των «Μικρών εκπαιδευτών για το διαδίκτυο» και διοργάνωση δράσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Προγράμματος «Μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο»).

    6. Διοργάνωση δρώμενων τα διαλείμματα ή κατά τη διάρκεια σύντομης σχολικής εκδήλωσης (π.χ. θεατρικά δρώμενα, προβολή βίντεο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, διοργάνωση παιχνιδιού, έρευνας, συζήτησης σε μορφή debate, κουίζ κ.λπ.).

    7. Εγγραφή των σχολείων που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου μέσω της πύλης Safer Internet Day (SID). Τα σχολεία που θα εγγραφούν θα πάρουν ένα ηλεκτρονικό πακέτο υλικού, το οποίο περιλαμβάνει διαφημιστικό υλικό, προτεινόμενες δραστηριότητες και υλικό για την τάξη.

    8. Εγγραφή των σχολείων στη διαδικτυακή πύλη eSafety Label, στην οποία καθοδηγούνται τα σχολεία να αξιολογήσουν το επίπεδο ασφάλειας για το διαδίκτυο που παρέχουν και να λάβουν μέτρα, ώστε να το αναβαθμίσουν με βάση εξατομικευμένο σχέδιο δράσης. Επιπλέον, γίνεται παραπομπή σε διάφορα εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν το έργο της σχολικής σας μονάδας, όπως για παράδειγμα ενημερωτικά δελτία, λίστες ελέγχου και καθοδήγηση για τη σύνταξη «Πολιτικής Ορθής Χρήσης» του διαδικτύου στο σχολείο. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Τ.Θ. 12720, 2252 Λευκωσία – Τηλ: 22402300 Φαξ: 22480505 Ιστοσελίδα: http://www.pi.ac.cy

    9. Διάθεση σχετικού ενημερωτικού υλικού προς μαθητές και γονείς από την παρούσα διαδικτυακή πύλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

    10. Παρακολούθηση των βίντεο που θα λάβουν βραβείο ή έπαινο στον διαγωνισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την παραγωγή σύντομου βίντεο από μαθητές για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου 2017-2018, με θέμα: «Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό: Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινά από εσένα» (“Create, connect and share respect: A better internet starts with you»). Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη της τελικής φάσης του διαγωνισμού, στις 26 Ιανουαρίου 2018. Τα βίντεο θα είναι προσβάσιμα από την παρούσα διαδικτυακή πύλη του κάτω από την σελίδα «Δράσεις > Διαγωνισμοί» ή απ’ ευθείας από την σελίδα του διαγωνισμού.

Παρακαλώ όπως ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας για τα πιο πάνω και προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προσφέρετε ευκαιρίες για ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο σημαντικό αυτό θέμα.