- Αρχική
- Εκπαιδεύσεις στα σχολεία
- Εκπαιδεύσεις στα σχολεία 2023-2024
Εκπαιδεύσεις στα σχολεία 2023-2024
Στοχεύοντας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, αναφορικά με την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου, το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου – CYberSafety, προσφέρει παρουσιάσεις, διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια για μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς, σε συνεργασία με όλους τους συνεργάτες του.
Για διευθέτηση υλοποίησης σχετικών δράσεων, από συνεργάτη του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου – CYberSafety, οι Διευθύνσεις των σχολείων καλούνται να επισκεφτούν τη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα του Έργου https://workshops.internetsafety.pi.ac.cy, έτσι ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να δηλώσει μέχρι και τρεις (3) από τις προσφερόμενες επιλογές. Για τη σχολική χρονιά 2023-2024 η περίοδος των δηλώσεων θα ξεκινήσει από την 10η Οκτωβρίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι την 28η Απριλίου 2024.
Για την είσοδο των σχολείων στην πλατφόρμα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο λογαριασμός του σχολείου. Με την ολοκλήρωση της υποβολής του αιτήματός σας, ο/οι συνεργάτης/ες του Έργου θα επικοινωνήσει/ουν μαζί σας, για την επιβεβαίωση/οριστικοποίηση του αιτήματός σας. Συστήνεται όπως οι δηλώσεις, εκ μέρους των σχολείων, πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2022, ούτως ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος προγραμματισμός.
Σεμινάρια και εργαστήρια που προσφέρονται για τη σχολική χρονιά 2023-2024
Ανήλικοι Χρήστες & Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης: Κίνδυνοι, Τρόποι Αντιμετώπισης και Εργαλεία Γονικού Ελέγχου
Για Μαθητές Δημοτικού / Γυμνασίου / Λυκείου /Τεχνικής Σχολής, Γονείς, Εκπαιδευτικούς
Στοιχεία Σεμιναρίου
Συντονιστής: ΤΕΠΑΚ
Θέμα σεμιναρίου: Ανήλικοι Χρήστες & Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης: Κίνδυνοι, Τρόποι Αντιμετώπισης και Εργαλεία Γονικού Ελέγχου
Περιγραφή:
Η ερευνητική ομάδα του εργαστήριου NetSySci του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διεξάγει σεμινάριο με θέμα «Ανήλικοι Χρήστες & Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης: Κίνδυνοι, Τρόποι Αντιμετώπισης και Εργαλεία Γονικού Ελέγχου».
Το σεμινάριο χωρίζεται σε δύο φάσεις. Αρχικά θα γίνει μια παρουσίαση/συζήτηση των διάφορων κινδύνων τους οποίους οι ανήλικοι χρήστες μπορεί να συναντήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και θα δοθούν τρόποι αντιμετώπισης τους. Η πρώτη φάση του σεμιναρίου θα κλείσει με την παρουσίαση των λειτουργιών του πιλοτικού εργαλείου γονικής συμβουλής “Cybersafety Family Advice Suite” (CFAS).
Η πλατφόρμα «CFAS» επικεντρώνεται στην διατήρηση της ασφάλειας του ανήλικου κατά τις διάφορες δραστηριότητες του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Η κύρια ιδέα της πλατφόρμας είναι η διατήρηση της ιδιωτικότητας του παιδιού και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ανήλικου και κηδεμόνα. Τα εργαλεία που παρέχονται από την πλατφόρμα μπορούν να εντοπίσουν περιστατικά εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, σεξουαλικής παρενόχλησης, δημοσίευσης ευαίσθητης πληροφορίας ή φωτογραφικού υλικού κ.α., χρησιμοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας. Επίσης, στα εργαλεία έχει προστεθεί εκπαιδευτικό υλικό για την ενημέρωση των ανηλίκων σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
Κατά την δεύτερη φάση του σεμιναρίου οι μαθητές/τριες θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την πλατφόρμα CFAS εκτελώντας μια σειρά από σενάρια και έπειτα θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των εργαλείων.
Το εργαλείο “CFAS” αναπτύσσεται και αξιολογείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου» -- CYberSafety (Cyprus Safer Internet Center – CYberSafety) το οποίο συντονίζεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος στον σύνδεσμο που ακολουθεί https://www.cybersafety.cy/.
Ακροατήριο: Μαθητές Δημοτικού, Μαθητές Γυμνασίου, Μαθητές Λυκείου/Τεχνικής Σχολής, Γονείς, Εκπαιδευτικοί
Διάρκεια: 80 λεπτά / 2 διδακτικές περίοδοι (20 λεπτά για κάθε ατομική συμμετοχή στην αξιολόγηση των εργαλείων CFAS)
Περίοδος προσφοράς: Οκτώβριος - Ιούνιος
Ώρες υλοποίησης: πρωί (07:30-10:00), μεσημέρι (10:30-13:00), απόγευμα
CYberSafety: Ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά στην Κύπρο
Για Γονείς, Εκπαιδευτικούς
Στοιχεία Σεμιναρίου
Συντονιστής: ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ
Θέμα σεμιναρίου: "CYberSafety: Ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά στην Κύπρο"
Περιγραφή: Η έκθεση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία σε ψηφιακές τεχνολογίες και περιβάλλοντα προσφέρει ευκαιρίες και προοπτικές για τη μάθηση και την εκπαίδευση, αλλά κρύβει και σημαντικές προκλήσεις. Τα παιδιά και οι νέοι/ες δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι/ες και μπορεί να εκτεθούν σε μια σειρά από κινδύνους και απειλές (π.χ., παράνομη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, εθισμό, ρατσισμό, εκφοβισμό).
Οι παρουσιάσεις είναι στοχευμένες για γονείς, παρέχοντας σε αυτούς πρακτικές συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών τους, αλλά και απαραίτητες γνώσεις σε θέματα διαδικτυακών τεχνολογιών. Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων γίνεται αναφορά σε πηγές, εργαλεία και υπηρεσίες για το θέμα.
Σημειώνεται ότι το σχετικό σεμινάριο μπορεί να διεξαχθεί και διαδικτυακά, μέσω του προγράμματος Microsoft Teams.
Ακροατήριο: Γονείς, Εκπαιδευτικοί
Διάρκεια: 40 λεπτά / 1 διδακτική περίοδος ή 80 λεπτά / 2 διδακτικές περίοδοι
Περίοδος προσφοράς: Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Ώρες υλοποίησης: απόγευμα
Προστασία ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο και ψηφιακό αποτύπωμα
Για Μαθητές Γυμνασίου / Λυκείου /Τεχνικής Σχολής, Εκπαιδευτικούς
Στοιχεία Σεμιναρίου
Συντονιστής: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
Θέμα σεμιναρίου: Προστασία ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο και ψηφιακό αποτύπωμα
Περιγραφή:
Το σεμινάριο θα εξηγήσει την προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο και θα αναφέρει τα δεδομένα που αφήνει πίσω του κάποιος (έννοια ψηφιακού αποτυπώματος). Θα γίνει αναφορά και σε σχετική νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων - GDPR).
Ακολούθως θα γίνει αναφορά σε εργαλεία που έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου CYberSafety IV, με έμφαση στα παιχνίδια eFollowMe (http://efollowme.cs.ucy.ac.cy/) και το παιχνίδι για το GDPR που απευθύνεται σε γονείς/κηδεμόνες/εκπαιδευτικούς.
Σημειώνεται, η δυνατότητα διεξαγωγής του σεμιναρίου και διαδικτυακά, μέσω Microsoft Teams.
Ακροατήριο: Μαθητές Γυμνασίου, Μαθητές Λυκείου/Τεχνικής Σχολής, Εκπαιδευτικοί
Διάρκεια: 40 λεπτά / 1 διδακτική περίοδος
Περίοδος προσφοράς: Σεπτέμβριος - Μάιος
Ώρες υλοποίησης: πρωί (07:30-10:00), μεσημέρι (10:30-13:00), απόγευμα
Διαδίκτυο, Προσωπικές Σχέσεις και Πρόληψη Διαδικτυακής Σεξουαλικής Θυματοποίησης
Για Μαθητές Γυμνασίου / Λυκείου /Τεχνικής Σχολής
Στοιχεία Σεμιναρίου
Συντονιστής: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ
Θέμα σεμιναρίου: Διαδίκτυο, Προσωπικές Σχέσεις και Πρόληψη Διαδικτυακής Σεξουαλικής Θυματοποίησης
Περιγραφή:
Οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων αναφορικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, καθώς τα νέα μέσα αποτελούν πλέον την πιο συχνή μορφή επικοινωνίας αλλά και ένα σημαντικό μέσο έκφρασης για τους ίδιους. Παρά τα οφέλη της τεχνολογίας, είναι σημαντικό να συνυπολογίζουμε και τους πιθανούς κινδύνους όταν οι χρήστες είναι ανήλικα άτομα. Καθώς η προεφηβεία και η εφηβεία, ως αναπτυξιακά στάδια, προκαλούν ψυχοκοινωνικές και ψυχοσεξουαλικές αλλαγές, τα παιδιά αρχίζουν να εμπλέκονται σε συμπεριφορές στο χώρο του διαδικτύου, οι οποίες σχετίζονται με τη σεξουαλικότητά τους.
Στόχο του Σεμιναρίου, αποτελεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τις διάφορες μορφές διαδικτυακής σεξουαλικής θυματοποίησης και τους κίνδυνους που μπορεί να προκύψουν, με στόχο την προστασία των ίδιων και των άλλων από οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής θυματοποίησης ή εκμετάλλευσης. Ιδιαίτερη έμφαση, θα δοθεί στην σημαντικότητα της συγκατάθεσης και της αντίστασης στην επιρροή των συνομηλίκων, στην έμφυλη διάσταση που παρατηρείται σε ανάλογα φαινόμενα όπως και στη σημαντικότητα της έννοιας της ιδιωτικότητας και του σεβασμού στις διάφορες σχέσεις.
Το εν λόγω Βιωματικό Εργαστήριο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ως μια συνάντηση αλλά και ως μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων, με στόχο την περαιτέρω ενημέρωση των μαθητών αναφορικά με τους σχετικούς κινδύνους και την καλλιέργεια κριτικής και υπεύθυνης στάσης, τόσο απέναντι στον εαυτό τους, όσο και απέναντι στους άλλους, έχοντας ως μέλημα την πρόληψη της διαδικτυακής σεξουαλικής θυματοποίησης των παιδιών και των εφήβων.
Ακροατήριο: Μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου/Τεχνικής Σχολής
Διάρκεια: 80 λεπτά / 2 διδακτικές περίοδοι
Περίοδος προσφοράς: Οκτώβριος - Ιούνιος
Ώρες υλοποίησης: πρωί (07:30-10:00), μεσημέρι (10:30-13:00)
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Για Μαθητές Δημοτικού / Γυμνασίου / Λυκείου /Τεχνικής Σχολής, Γονείς, Εκπαιδευτικούς
Στοιχεία Σεμιναρίου
Συντονιστής: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ
Θέμα σεμιναρίου: Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Περιγραφή:
Βιωματικό εργαστήριο με στόχο την ενημέρωση και να εκπαίδευση για τις δυνατότητες και τους κινδύνους του Διαδικτύου. Το εργαστήριο έχει ως στόχο την ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων, σε σχέση με την υπεύθυνη, δημιουργική και ασφαλή αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και του Διαδικτύου.
Σε κάθε εργαστήριο θα υπάρχει εστίαση σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα θέματα έπειτα συνεννόησης με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων: προσωπικά δεδομένα, διαδικτυακός εκφοβισμός, διαδικτυακή αποπλάνηση, sexting, πολύωρη ενασχόληση, αποξένωση, ακατάλληλο περιεχόμενο, απάτες στο διαδίκτυο και παραπληροφόρηση.
Ακροατήριο: Μαθητές Δημοτικού, Μαθητές Γυμνασίου, Μαθητές Λυκείου/Τεχνικής Σχολής, Γονείς, Εκπαιδευτικοί
Διάρκεια: 80 λεπτά / 2 διδακτικές περίοδοι
Περίοδος προσφοράς: Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Ώρες υλοποίησης: πρωί (07:30-10:00), μεσημέρι (10:30-13:00)
Εργαστήριο Μοντάζ για Μαθητές / Μαθήτριες σχετικά με τον διαγωνισμό παραγωγής σύντομου βίντεο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο
Για Μαθητές Γυμνασίου / Λυκείου /Τεχνικής Σχολής,
Στοιχεία Σεμιναρίου
Συντονιστής: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ
Θέμα σεμιναρίου: Εργαστήριο Μοντάζ για Μαθητές / Μαθήτριες σχετικά με τον διαγωνισμό παραγωγής σύντομου βίντεο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο
Περιγραφή:
Εκπαίδευση μαθητών/μαθητριών για τη δημιουργία σύντομου βίντεο με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο και ειδικότερα για το στάδιο που αφορά στο μοντάζ.
Στόχοι συνάντησης:
1. Ενημέρωση των μαθητών για το μήνυμα που διαπραγματεύεται ο διαγωνισμός "Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο".
2. Εξοικείωση με τους όρους και την ονοματολογία της κινηματογραφικής τέχνης και παραγωγής.
3. Παρουσίαση της διαδικασίας για τη δημιουργία μιας ταινίας.
4. Παρουσίαση κάποιων βασικών αρχών που ακολουθούνται στο μοντάζ.
5. Εξάσκηση στη διαδικασία μοντάζ μέσω λογισμικού.
Ακροατήριο: Μαθητές Γυμνασίου, Μαθητές Λυκείου/Τεχνικής Σχολής.
Διάρκεια: 80 λεπτά / 2 διδακτικές περίοδοι
Περίοδος προσφοράς: Οκτώβριος - Ιανουάριος
Ώρες υλοποίησης: πρωί (07:30-10:00), μεσημέρι (10:30-13:00)
Συζητώντας για τις Προσωπικές Σχέσεις των Παιδιών και των Εφήβων στο Διαδίκτυο: Προσκλήσεις και Προκλήσεις - Κίνδυνοι και Πρόληψη από διάφορες μορφές Διαδικτυακής Σεξουαλικής Θυματοποίησης
Γονείς, Εκπαιδευτικοί
Στοιχεία Σεμιναρίου
Συντονιστής: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ
Θέμα σεμιναρίου: Συζητώντας για τις Προσωπικές Σχέσεις των Παιδιών και των Εφήβων στο Διαδίκτυο: Προσκλήσεις και Προκλήσεις - Κίνδυνοι και Πρόληψη από διάφορες μορφές Διαδικτυακής Σεξουαλικής Θυματοποίησης
Περιγραφή:
Οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων αναφορικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, καθώς τα νέα μέσα αποτελούν πλέον την πιο συχνή μορφή επικοινωνίας αλλά και ένα σημαντικό μέσο έκφρασης για τους ίδιους. Παρά τα οφέλη της τεχνολογίας, είναι σημαντικό να συνυπολογίζουμε και τους πιθανούς κινδύνους όταν οι χρήστες είναι ανήλικα άτομα. Καθώς η προεφηβεία και η εφηβεία, ως αναπτυξιακά στάδια, προκαλούν ψυχοκοινωνικές και ψυχοσεξουαλικές αλλαγές, τα παιδιά αρχίζουν να εμπλέκονται σε συμπεριφορές στο χώρο του διαδικτύου, οι οποίες σχετίζονται με τη σεξουαλικότητά τους.
Στόχο του Σεμιναρίου, αποτελεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διαδικτυακές ερωτικές συμπεριφορές στις οποίες εμπλέκονται οι προέφηβοι και οι έφηβοι, τις διάφορες μορφές διαδικτυακής σεξουαλικής θυματοποίησης με στόχο την προστασία τους από οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής θυματοποίησης ή εκμετάλλευσης στο χώρο του Διαδικτύου αλλά και εισηγήσεις για τρόπους υποστήριξής τους σε ανάλογες περιπτώσεις.
Ακροατήριο: Γονείς, Εκπαιδευτικοί
Διάρκεια: 80 λεπτά / 2 διδακτικές περίοδοι
Περίοδος προσφοράς: Οκτώβριος - Ιούνιος
Ώρες υλοποίησης: πρωί (07:30-10:00), μεσημέρι (10:30-13:00)
Θετική Γονεϊκότητα, Παιδική Ευεξία και Ψηφιακή Εποχή
Γονείς
Στοιχεία Σεμιναρίου
Συντονιστής: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ
Θέμα σεμιναρίου: Θετική Γονεϊκότητα, Παιδική Ευεξία και Ψηφιακή Εποχή
Περιγραφή:
Η ανάπτυξη μιας ισχυρής, βαθιάς σχέσης αφοσίωσης μεταξύ γονέα και παιδιού που βασίζεται στην επικοινωνία και τον αμοιβαίο σεβασμό, είναι απαραίτηση για τη διασφάλιση της ολόπλευρης και υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων. Ο γονεϊκός ρόλος ήταν πάντοτε σημαντικός και απαιτητικός, με τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις να είναι ακόμη περισσότερες σήμερα, καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι μεγαλώνουν σε ένα πολύ διαφορετικό κόσμο, αυτό του Διαδικτύου και των Ψηφιακών Τεχνολογιών.
Το εν λόγω σεμινάριο, στόχο έχει να αναδείξει τη σημαντικότητα της αποτελεσματικής επικοινωνίας στο οικογενειακό πλαίσιο, την αξία της θετικής γονεϊκότητας στο ψηφιακό κόσμο και την αναγκαιότητα θέσπισης ορίων, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας των παιδιών και των εφήβων από πιθανούς κινδύνους στο χώρο του Διαδικτύου. Παράλληλα, θα συζητηθεί ο θεμιτός τρόπος χρήσης των νέων τεχνολογιών από τα παιδιά και τους νέους με βάση την ηλικία τους, αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν, όπως και σημάδια ανανγώρισης των κινδύνων αυτών, εκ μέρους των γονέων, με στόχο την έγκαιρη παρέμβαση και υποστήριξη των νέων.
Ακροατήριο: Γονείς
Διάρκεια: 80 λεπτά / 2 διδακτικές περίοδοι
Περίοδος προσφοράς: Οκτώβριος - Ιούνιος
Ώρες υλοποίησης: πρωί (07:30-10:00), μεσημέρι (10:30-13:00)
Κυβερνοεπιθέσεις και βέλτιστες πρακτικές κυβερνοασφάλειας
Για Μαθητές Δημοτικού / Γυμνασίου Λυκείου /Τεχνικής Σχολής, Γονείς, Εκπαιδευτικούς
Στοιχεία Σεμιναρίου
Συντονιστής: ΑΡΧΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Θέμα σεμιναρίου: Κυβερνοεπιθέσεις και βέλτιστες πρακτικές κυβερνοασφάλειας
Περιγραφή:
Στόχος του σχετικού διαδραστικού εργαστηρίου είναι η κατανόηση του τρόπου δράσης μια κυβερνοεπίθεσης (Phishing, Vishing, Smishing, Bite και Quishing) και πρακτικές αναγνώρισης της.
1. Εισαγωγή στις κυβερνοεπιθέσεις (Phishing, Vishing, Smishing, Bite και Quishing)
2. Προσομοίωση διάφορων κυβερνοεπιθέσεων
3. Τρόποι αποτροπής και προστασίας
Ακροατήριο: Μαθητές Γυμνασίου, Μαθητές Λυκείου/Τεχνικής Σχολής, Γονείς, Εκπαιδευτικοί
Διάρκεια: 40 λεπτά / 1 διδακτική περίοδος ή 80 λεπτά / 2 διδακτικές περίοδοι
Περίοδος προσφοράς: Οκτώβριος - Ιούνιος
Ώρες υλοποίησης: πρωί (07:30-10:00), μεσημέρι (10:30-13:00)
Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, κίνδυνοί και προστασία
Για μαθητές Δημοτικού / Γυμνασίου / Λυκείου /Τεχνικής Σχολής Γονείς, Εκπαιδευτικούς
Στοιχεία Σεμιναρίου
Συντονιστής: ΑΡΧΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Θέμα σεμιναρίου: Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, κίνδυνοί και προστασία
Περιγραφή:
Στόχος του σχετικού διαδραστικού εργαστηρίου είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ασφαλείς πρακτικές για πλοήγηση στο Διαδίκτυο, εστιάζοντας στα ακόλουθα θέματα:
1. Εισαγωγή στο Διαδίκτυο (Πρωτοκόλλα: HTTP vs HTTPS)
2. Ενδεχόμενοι κίνδυνοι συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο
3. Κοινωνικά Δίκτυα και απειλές
4. Ενδεχόμενοι κίνδυνοι συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο
5. Αναγνώριση ύποπτων λογισμικών, ιστοσελίδων και συνδέσμων
6. Μέτρα πρόληψης και προστασίας
Ακροατήριο: Μαθητές Γυμνασίου, Μαθητές Λυκείου/Τεχνικής Σχολής, Γονείς, Εκπαιδευτικοί
Διάρκεια: 40 λεπτά / 1 διδακτική περίοδος ή 80 λεπτά / 2 διδακτικές περίοδοι
Περίοδος προσφοράς: Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Ώρες υλοποίησης: πρωί (07:30-10:00), μεσημέρι (10:30-13:00), απόγευμα
Το Διαδίκτυο στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας (Διαθέσιμο μέσω Teams)
Για Γονείς, Εκπαιδευτικούς
Στοιχεία Σεμιναρίου
Συντονιστής: ΑΡΧΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Θέμα σεμιναρίου: Το Διαδίκτυο στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας (Διαθέσιμο μέσω Teams)
Περιγραφή:
Είναι μια παρουσίαση προσαρμοσμένη για γονείς. Παρουσιάζονται όλοι οι κίνδυνοι, που μπορεί κάποιος/α να συναντήσει κατά τη χρήση του διαδικτύου και δίνονται χρήσιμες συμβουλές, βοηθώντας τους γονείς να κρατήσουν μια σωστή και υπεύθυνη στάση και στο πώς να διαχειριστούν διάφορες καταστάσεις / συμπεριφορές ή και περιστατικά, που αφορούν την υπερβολική ή την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου.
Ακροατήριο: Γονείς, Εκπαιδευτικοί
Διάρκεια: 80 λεπτά / 2 διδακτικές περίοδοι
Περίοδος προσφοράς: Νοέμβριος - Απρίλιος
Ώρες υλοποίησης: απόγευμα
Διαδίκτυο, ένα εργαλείο για όλους (Διαθέσιμο μέσω Teams)
Για Μαθητές Δημοτικού
Στοιχεία Σεμιναρίου
Συντονιστής: ΑΡΧΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Θέμα σεμιναρίου: Διαδίκτυο, ένα εργαλείο για όλους (Διαθέσιμο μέσω Teams)
Περιγραφή:
Είναι μια διαδραστική διάλεξη, μέσω power point, με video και άλλο υλικό, η οποία βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν τους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν, με τη χρήση του Διαδικτύου και τους καθοδηγά πώς να κρατήσουν μια υπεύθυνη στάση και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.
Ακροατήριο: Μαθητές Δημοτικού
Διάρκεια: 40 λεπτά / 1 διδακτική περίοδος
Περίοδος προσφοράς: Νοέμβριος - Μάιος
Ώρες υλοποίησης: μεσημέρι (10:30-13:00)
Online-Gaming-Social media - Τρόποι προστασίας (Διαθέσιμο μέσω Teams)
Για Μαθητές Γυμνασίου / Λυκείου /Τεχνικής Σχολής
Στοιχεία Σεμιναρίου
Συντονιστής: ΑΡΧΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Θέμα σεμιναρίου: Online-Gaming-Social media - Τρόποι προστασίας (Διαθέσιμο μέσω Teams)
Περιγραφή:
Συμβουλές για ασφαλή χρήση των κοινωνικών δικτύων / online gaming και ανάδειξη των διαφόρων κινδύνων που ελλοχεύουν από τη χρήση τους και πως οι έφηβοι μπορούν να υιοθετήσουν μια υπεύθυνη στάση.
Ακροατήριο: Μαθητές Γυμνασίου
Μαθητές Λυκείου /Τεχνικής Σχολής
Διάρκεια: 80 λεπτά / 2 διδακτικές περίοδοι
Περίοδος προσφοράς: Νοέμβριος - Απρίλιος
Ώρες υλοποίησης: μεσημέρι (10:30-13:00)