Παραγωγή βίντεο από μαθητές και μαθήτριες για τη δημιουργική και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου 2021-2022 (Έκδοση Κινουμένων Σχεδίων)

Διαγωνισμός Παραγωγής Βίντεο 2021-2022
    Add a header to begin generating the table of contents
    Scroll to Top

    Σκοπός

    Η παραγωγή βίντεο στοχεύει στη δόμηση γνώσης και στη διαμόρφωση στάσεων, που αφορούν στην υπεύθυνη, δημιουργική και ασφαλή αξιοποίηση του Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, οι μαθητές και οι μαθήτριες διερευνούν, διαμορφώνουν άποψη, συνθέτουν μηνύματα και πληροφορούν άλλα παιδιά και ενήλικες, μέσα από μια δημιουργική και ευχάριστη διαδικασία, συντελώντας στην αποτελεσματική μάθηση για το θέμα. Ο διαγωνισμός στοχεύει, παράλληλα, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών/μαθητριών, σχετικά με την Παιδεία για τα Μέσα, συμπεριλαμβανομένων οριζόντιων δεξιοτήτων, όπως οι δεξιότητες αυτόνομης μάθησης, η επικοινωνία, η συνεργασία, ο πληροφορικός γραμματισμός, η δημιουργικότητα και η καινοτομία.

    Οι μαθητές και οι μαθήτριες βιώνοντας τη διαδικασία παραγωγής βίντεο (καθορίζοντας τον στόχο και τη μορφή, διερευνώντας το περιεχόμενο, υλοποιώντας την παραγωγή κ.ά.), μπορούν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν αποτελεσματικότερα τα μηνύματα που προωθούνται μέσα από τις διάφορες μορφές επικοινωνίας. Παράλληλα, ενημερώνονται, μαθαίνουν, συνεργάζονται, αλληλεπιδρούν και δημιουργούν, συμμετέχοντας σε μια συλλογική προσπάθεια. Επιπρόσθετα, με την υποστήριξη της εργασίας τους σε κριτική επιτροπή και την προώθηση της δημιουργίας τους σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εκπαιδεύονται και αναπτύσσουν δεξιότητες αυτοαξιολόγησης, ετεροαξιολόγησης, επιχειρηματολογίας, ανατροφοδότησης και αναστοχασμού.

    Προκήρυξη Διαγωνισμού

    Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, ο διαγωνισμός παραγωγής βίντεο επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη μορφή της κινηματογραφικής τέχνης, αυτής του κινουμένου σχεδίου (animation). Για τον λόγο αυτό, ο φετινός διαγωνισμός θα πλαισιωθεί με τη διεξαγωγή βιωματικών εργαστηρίων από ομάδα έμπειρων δημιουργών κινουμένων σχεδίων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου «Όψεις του Κόσμου» που θα υποστηρίξουν τους μαθητές και τις μαθήτριες στην παραγωγή βίντεο κινουμένων σχεδίων.

    Θεματική Διαγωνισμού

    Ο Διαγωνισμός  παραγωγής βίντεο από μαθητές και μαθήτριες για τη δημιουργική και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, πραγματοποιείται, κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας για την Ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου 2022. Η καμπάνια για τη Διεθνή Ημέρα για την Ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, η οποία θα έχει ως κεντρικό σύνθημα «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» (Together for a better internet), πραγματοποιείται από το κοινό ευρωπαϊκό δίκτυο Insafe – INHOPE, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Γιορτάζοντας τη θετική διάσταση του Διαδικτύου, το σύνθημα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο», αποτελεί μία πρόσκληση προς όλους και όλες, ώστε να συμμετέχουμε αποφασιστικά και να διαδραματίσουμε τον δικό μας ρόλο στη διαμόρφωση ενός καλύτερου και ασφαλέστερου Διαδικτύου. Ειδικότερα, όλοι μαζί, μέσα από την υπεύθυνη, δημιουργική και με σεβασμό αξιοποίηση του Διαδικτύου, καλούμαστε να κινητοποιηθούμε με κάθε τρόπο και να ενώσουμε τις φωνές μας, σε μια συλλογική προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενθάρρυνσης των θετικών συμπεριφορών στη χρήση του Διαδικτύου.

    Λαμβάνοντας υπόψη το σύνθημα «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο», οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στον διαγωνισμό, για τη σχολική χρονιά 2021 – 2022, καλούνται να αναδείξουν έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους άξονες και πώς #Μαζί_Μπορούμε:

    • Να καταπολεμήσουμε τη βία και τον εκφοβισμό στο Διαδίκτυο
    • Να βάλουμε τέλος στη ρητορική μίσους και τον ρατσισμό
    • Να πούμε όχι στην Παραπληροφόρηση και τις Ψευδείς Ειδήσεις
    • Να προστατεύσουμε τα Προσωπικά μας Δεδομένα και την Ψηφιακή μας Ταυτότητα

    Το Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021, από τις 10:00πμ – 12:00 μμ, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για όσους/όσες εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, όπου θα ενημερωθούν για τη θεματική του διαγωνισμού και για τη διαδικασία παραγωγής βίντεο κινουμένων σχεδίων. Θα δοθούν παραδείγματα εικονογραφημένων σεναρίων, μορφών υλικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς και καλλιτεχνικών προσεγγίσεων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία σε χώρο που θα ανακοινωθεί αργότερα. Η συνάντηση είναι προαιρετική.

    Η δήλωση συμμετοχής των εκπαιδευτικών/μαθητών κάθε σχολείου θα πρέπει να γίνει στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του ΠΙΚ, https://www.pi-eggrafes.ac.cy (κάτω από την κατηγορία Διαγωνισμός Βίντεο Ασφαλούς Διαδικτύου και τίτλο Ενημερωτική Συνάντηση για Παραγωγή Βίντεο Ασφαλούς Διαδικτύου), το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 στις 23:59. Σημειώνεται ότι για την είσοδο των σχολείων στην πλατφόρμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο λογαριασμός του σχολείου. Κάθε σχολείο μπορεί να δηλώσει μέχρι τρεις (3) εκπαιδευτικούς και μέχρι δεκαπέντε (15) μαθητές/μαθήτριες. Επειδή οι διαθέσιμες θέσεις για τη συνάντηση είναι περιορισμένες, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    Υποβολή αίτησης

    Τα σχολεία μπορούν να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής τους στον Διαγωνισμό το αργότερο μέχρι την Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 στις 23:59 μέσω του διαδικτυακού περιβάλλοντος εγγραφών του ΠΙ στη διεύθυνση https://www.pi-eggrafes.ac.cy (κάτω από την κατηγορία Διαγωνισμός Βίντεο Ασφαλούς Διαδικτύου και τίτλο Υποβολή Αίτησης για Παραγωγή Βίντεο Ασφαλούς Διαδικτύου).

    Στην αίτηση συμμετοχής ζητείται η συμπλήρωση συγκεκριμένων πεδίων, συμπεριλαμβανομένων και των παρακάτω:

    • Περίληψη σεναρίου (μέχρι 250 λέξεις)
    • Εικονογραφημένο σενάριο (storyboard), το οποίο να περιλαμβάνει μέχρι και τριάντα (30) εικόνες, συνοδευόμενες η κάθε μία από μια σύντομη περιγραφή (λεζάντα). Το εικονογραφημένο σενάριο θα πρέπει να αναρτηθεί σε ψηφιακή μορφή (pdf) σε κάποιο ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο και να επισυναφθεί ο σχετικός σύνδεσμος.
    • Επεξήγηση της διασύνδεσης του περιεχομένου και μηνυμάτων του βίντεο με τον ή τους θεματικούς άξονες του διαγωνισμού (μέχρι 200 λέξεις)
    • Αναφορές, όπου ισχύει, σε πηγές (ιδέα, έρευνα, κείμενα, κ.ά.)
    • Είδος υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία των σχεδίων (π.χ. πηλός, πλαστισίνη, κάρβουνο, χαρτί, μπογιές, φιγούρες από ξύλο, πλαστικό ή άλλο υλικό), με αναφορά στους λόγους επιλογής του υλικού (μέχρι 100 λέξεις)

    Στα Παραρτήματα, 6A και 6B, εντός του κειμένου παρατίθεται δείγμα περίληψης σεναρίου, δείγμα εικονογραφημένου σεναρίου, καθώς και σύνδεσμος για προβολή του βίντεο στην τελική του μορφή.

    Αξιολόγηση, Εργαστήρια και Υποβολή Συμμετοχής

    Πρώτη Φάση Αξιολόγησης

    Στην πρώτη φάση  αξιολόγησης, επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου «Όψεις του Κόσμου» και λειτουργούς του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, θα επιλέξει μέχρι και δεκαπέντε (15) σενάρια, για να συμμετέχουν στο διήμερο βιωματικό εργαστήρι, στη βάση των ακολουθών κριτηρίων:

    • Συνάφεια ιδέας σεναρίου με θεματική της δράσης (30%)
    • Πρωτοτυπία σεναρίου (20%)
    • Σαφήνεια μηνυμάτων σεναρίου (10%)
    • Δυνατότητα υλοποίησης του σεναρίου σε βίντεο κινουμένων σχεδίων (20%)
    • Ύφος και απόδοση του σεναρίου σε εικόνες, δηλαδή η μορφή και η σκηνοθετική ματιά του εικονογραφημένου σεναρίου 20%

    Διήμερο βιωματικών εργαστηρίων

    Τα σχολεία, των οποίων οι αιτήσεις θα επιλεγούν, θα ενημερωθούν, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021) και θα κληθούν να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια παραγωγής βίντεο κινουμένων σχεδίων, όπου ομάδα έμπειρων δημιουργών κινουμένων σχεδίων θα καθοδηγήσει και θα υποστηρίξει τις σχολικές ομάδες για να βελτιώσουν το σενάριό τους και να το υλοποιήσουν σε ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων. Η συμμετοχή των σχολικών ομάδων στα εργαστήρια είναι υποχρεωτική.

    Κάθε σχολική ομάδα θα κληθεί να συμμετάσχει σε ένα από τα δύο διήμερα εργαστήρια, στις 27 – 28 Νοεμβρίου 2021 ή στις 11 – 12 Δεκεμβρίου 2021, τα οποία θα διεξαχθούν σε διαφορετικές επαρχίες. Το κάθε σχολείο, ανάλογα με τη βαθμίδα και την επαρχία του, θα ενημερωθεί μετά την ολοκλήρωση αξιολόγησης των αιτήσεων σε ποιο διήμερο θα κληθεί να συμμετάσχει. Επίσης, θα γίνουν κατ’ ιδίαν συνεννοήσεις με τις σχολικές ομάδες αναφορικά με το είδος της υποστήριξης που θα τους παρασχεθεί, καθώς και τα υλικά που θα χρειαστούν για τα εργαστήρια. Κάθε ομάδα θα μπορεί να συμμετάσχει στο διήμερο με ένα/μία (1) εκπαιδευτικό και μέχρι πέντε (5) μαθητές/μαθήτριες.

    Επιπρόσθετα, τα σχολεία μπορούν να υποβάλουν αίτηση για διεξαγωγή εργαστηρίου στη σχολική τους μονάδα για μαθητές και μαθήτριες με θέμα την επεξεργασία βίντεο (μοντάζ) μέσω λογισμικού. Για τη διευθέτηση υλοποίησης ενός τέτοιου εργαστηρίου, οι Διευθύνσεις των σχολείων καλούνται να επισκεφτούν την πλατφόρμα, http://workshops.internetsafety.pi.ac.cy, και να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για εργαστήριο που θα μπορεί να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022. Σημειώνεται ότι για την είσοδο των σχολείων στην πιο πάνω πλατφόρμα χρησιμοποιείται ο λογαριασμός του σχολείου που ισχύει για την πλατφόρμα, https://www.pi-eggrafes.ac.cy.

    Υποβολή Συμμετοχής

    Τα σχολεία, αφού ολοκληρώσουν την παραγωγή του βίντεό τους, θα μπορούν να υποβάλουν τη συμμετοχή τους από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, στις 23:59  το αργότερο, μέσω του διαδικτυακού περιβάλλοντος εγγραφών του ΠΙΚ, στη διεύθυνση https://www.pi-eggrafes.ac.cy (κάτω από την κατηγορία Διαγωνισμός Βίντεο Ασφαλούς Διαδικτύου και τίτλο Υποβολή βίντεο για Διαγωνισμό Ασφαλούς Διαδικτύου). Σημειώνεται ότι για την είσοδο των σχολείων στην πλατφόρμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο λογαριασμός του σχολείου.

    Στην κάθε δήλωση συμμετοχής, πέραν του βίντεο και των στοιχείων της ομάδας παραγωγής και του σχολείου, θα ζητείται η συμπλήρωση συγκεκριμένων πεδίων, συμπεριλαμβανομένων και των πιο κάτω:  

    • Σύντομη περιγραφή του βίντεο
    • Επεξήγηση της διασύνδεσης του περιεχομένου και των μηνυμάτων του βίντεο με τον ή τους θεματικούς άξονες του διαγωνισμού
    • Αναφορές σε πηγές (ιδέα, έρευνα, κείμενα, φωτογραφίες, μουσική κ.ά.) και άδειες χρήσης τους
    • Ρόλος μαθητών και μαθητριών
    • Ρόλος υπεύθυνου εκπαιδευτικού
    • Υπογεγραμμένα έντυπα συγκατάθεσης των γονέων/κηδεμόνων των παιδιών για τη συμμετοχή των παιδιών τους στο βιωματικό εργαστήρι και στον διαγωνισμό (σε ψηφιακή μορφή pdf). Το έντυπο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού https://internetsafety.pi.ac.cy/competitions.

    Δεύτερη Φάση Αξιολόγησης

    Κατά τη δεύτερη φάση αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2022, οι μαθητικές ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στην Επιτροπή Αξιολόγησης τα βίντεο τους, καθώς και τη διαδικασία παραγωγής. Ακολούθως, η Επιτροπή θα επιλέξει μέχρι έξι (6) συμμετοχές προς βράβευση δίνοντας δύο βραβεία ανά κατηγορία: Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια/Τεχνικές Σχολές. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει τη διακριτική ευχέρεια σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αξιόλογες συμμετοχές σε μία κατηγορία είτε να μεταφέρει βραβείο/α σε άλλη/άλλες κατηγορία/κατηγορίες, όπου δυνατόν να υπάρχουν αξιόλογες συμμετοχές, είτε να μη απονείμει κανένα βραβείο σε συγκεκριμένη κατηγορία.

    Κατά την αξιολόγηση, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της κατά πόσο η κάθε πρόταση πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής και θα αξιολογήσει το βίντεο με βάση τα πιο κάτω κριτήρια.

    • Περιεχόμενο και μηνύματα του βίντεο: Το περιεχόμενο να συνάδει με τη φετινή θεματική. Τα μηνύματα να είναι ξεκάθαρα και στοχευμένα στο θέμα.
    • Ιδέα και σενάριο: Η πρωτοτυπία της ιδέας και η αφήγησή της. Το σενάριο, δηλαδή, να προβάλλει την ιδέα και να περνά αβίαστα τα μηνύματα με ενδιαφέροντα τρόπο.
    • Σκηνοθεσία: Το ύφος και ο τρόπος που υλοποιείται το σενάριο σε εικόνα. Η γωνία θέασης της ιστορίας και η επιτυχής απόδοση των χαρακτήρων.
    • Ποιότητα βίντεο: Το τελικό αποτέλεσμα το οποίο κρίνεται από τη μορφή και την ποιότητα των υλικών και των σχεδιαστικών, την ευρηματικότητα του μοντάζ, τη σωστή επιλογή της μουσικής και των άλλων ήχων της ταινίας.

    Όροι και Προϋποθέσεις Συμμετοχής

    • Κάθε σχολείο δικαιούται να υποβάλει στη δράση μέχρι τρεις (3) αιτήσεις. Σε περίπτωση που επιδειχθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους μαθητές και τις μαθήτριες ενός σχολείου, τότε μπορεί το σχολείο να διοργανώσει ενδοσχολικό διαγωνισμό και να επιλέξει τα τρία εικονογραφημένα σενάρια που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό του ΠΙ.
    • Το περιεχόμενο και τα μηνύματα του βίντεο θα πρέπει να είναι σχετικά με έναν ή περισσότερους από τους θεματικούς άξονες του διαγωνισμού.
    • Κάθε ομάδα συμμετοχής πρέπει να αποτελείται από έναν/μία εκπαιδευτικό και μέχρι πέντε (5) μαθητές και μαθήτριες που θα αποτελούν την ομάδα παραγωγής.
    • Τονίζεται ότι η παραγωγή πρέπει να γίνει από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού χρειάζεται να είναι υποστηρικτικός. Στην όλη προσπάθεια μπορούν να συνεισφέρουν και άλλοι μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί.
    • Σημειώνεται ότι, σε περιπτώσεις που στην παραγωγή βίντεο συμμετέχουν ή συνεισφέρουν και άλλοι/άλλες, εκτός από την ομάδα παραγωγής (π.χ. μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, εξωτερικοί συνεργάτες) θα πρέπει να αναφερθούν ως συντελεστές στους τίτλους του βίντεο.
    • Συμμετοχές που δεν συμπεριλαμβάνουν τα υπογεγραμμένα έντυπα συγκατάθεσης των γονέων/κηδεμόνων των παιδιών θα απορρίπτονται.
    • Η διάρκεια του βίντεο δεν πρέπει να ξεπερνά τα ενενήντα (90΄΄) δευτερόλεπτα Βίντεο που θα ξεπερνούν το όριο των 90΄΄ δεν θα γίνονται αποδεκτά προς αξιολόγηση και η συμμετοχή θα απορρίπτεται.
    • Η γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των πρωταγωνιστών ή και του αφηγητή και της αφηγήτριας να είναι η Ελληνική. Σε περίπτωση που, σε συγκεκριμένα σημεία, θα γίνεται σύντομη χρήση άλλης γλώσσας, θα πρέπει να εμφανίζονται υπότιτλοι στα ελληνικά.
    • Στους τίτλους του βίντεο (είτε στην αρχή είτε στο τέλος) οι πληροφορίες πρέπει να παρουσιάζονται με τέτοια χρονική διάρκεια και ταχύτητα που να είναι εύκολα αναγνώσιμες και να περιλαμβάνουν τα πιο κάτω:
      • Την ομάδα παραγωγής (τους μαθητές και τις μαθήτριες και τον/την υπεύθυνο εκπαιδευτικό)
      • Τους υπόλοιπους συντελεστές που συμμετείχαν ή συνεισέφεραν στην παραγωγή του βίντεο
      • Το όνομα του σχολείου τους
      • Όλες τις πηγές από τις οποίες έχουν ληφθεί εικόνες, γραφικά, βίντεο, μουσική, ηχητικά εφέ κ.ά. που χρησιμοποιούνται στο βίντεο, καθώς και οι άδειες χρήσης για την κάθε πηγή (βλ. και πιο κάτω).
      • Συγκεκριμένη αναφορά στην ιδέα από την οποία ενδεχομένως να προέκυψε το βίντεο με σχετικό σύνδεσμο (όπου ισχύει)
      • Τον τίτλο του Διαγωνισμού: «Δράση Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου για τη δημιουργία βίντεο από μαθητές και μαθήτριες για τη δημιουργική και ασφαλή χρήση του διαδικτύου Σχολική χρονιά 2021-2022»
      • Τα λογότυπα του ΠΙ, του ΥΠΠΑΝ και του έργου Cybersafety, τα οποία μπορείτε να τα κατεβάσετε εδώ.
    • Τα βίντεο δεν πρέπει να παραβιάζουν δικαιώματα ιδιωτικής ζωής, πνευματικά δικαιώματα, εμπορικά σήματα ή δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας οποιουδήποτε ατόμου ή οργανισμού.
    • Ειδικότερα για το θέμα των πηγών και των αντίστοιχων αδειών χρήσης τονίζεται ότι δεν θα γίνονται αποδεκτά βίντεο προς αξιολόγηση, για τα οποία δεν έχει εξασφαλιστεί η άδεια χρήσης από τους δημιουργούς ή κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων για κάθε στοιχείο που χρησιμοποιείται στο βίντεο, το οποίο δεν είναι δημιουργία των μαθητών/μαθητριών (εικόνες, γραφικά, μουσική, ηχητικά εφέ κ.ά.). Οι άδειες χρήσης πρέπει να αναφέρονται στη φόρμα υποβολής του βίντεο και τα ονόματα των δημιουργών να αναγράφονται στους τίτλους του βίντεο.

    Επιπρόσθετα και δεδομένου ότι όλες οι συμμετοχές θα αναρτηθούν και στο κανάλι YouTube του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίαςθα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η πλατφόρμα δεν εμφανίζει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή αξίωση για περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

    Η ομάδα συμμετοχής μπορεί να αναζητήσει και να χρησιμοποιήσει μουσική ή και ηχητικά εφέ που είναι ελεύθερα προς χρήση. Υπάρχουν στο διαδίκτυο αρκετές πλατφόρμες με τέτοιο υλικό, καθώς επίσης και στο ίδιο το YouTube: YouTube Audio Library – YouTube. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε επίσης τον σύνδεσμο: YouTube copyright and fair use policiesHow YouTube Works.

    • Με τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, οι δημιουργοί παραχωρούν τα δικαιώματα χρήσης των βίντεο που υποβάλλονται στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου για εκπαιδευτική αξιοποίηση, επεξεργασία και προβολή/ανάρτηση στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού, σε ιστοσελίδες του ΠΙ, του ΥΠΠΑΝ και του έργου CΥberSafety, στο κανάλι YouTube του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και σε άλλα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας (τηλεοπτικούς σταθμούς, διαδικτυακές πλατφόρμες ενημέρωσης/κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.) και σε εκπαιδευτικές δράσεις. Επιπρόσθετα, τα βραβευθέντα βίντεο θα προβληθούν και κατά τη διάρκεια της Ημερίδας για τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, στις 8 Φεβρουαρίου 2022.
    • Το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα είναι υποχρεωμένοι σε οποιαδήποτε δημόσια, έντυπη ή διαδικτυακή αναφορά, ανάρτηση, δελτίο τύπου, δημοσιογραφική εκπομπή κ.ά. σχετική με το Πρόγραμμα, να αναφέρουν τον πλήρη τίτλο του Προγράμματος και ότι υλοποιείται στη βάση προγράμματος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

    Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα http://internetsafety.pi.ac.cy/competitions φιλοξενούνται όλες οι πληροφορίες για τη δράση και στο κανάλι YouTube του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας φιλοξενούνται όλες οι συμμετοχές των προηγούμενων χρόνων.

    Σημαντικές ημερομηνίες

    Ημερομηνία Περιγραφή
    Τετάρτη, 13/10/2021, 23:59 Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής στην ενημερωτική συνάντηση
    Σάββατο, 23/10/2021 Ενημερωτική συνάντηση για τη θεματική του διαγωνισμού και τη διαδικασία παραγωγής ταινίας κινουμένων σχεδίων
    Κυριακή, 14/11/2021, 23:59 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης και εικονογραφημένου σεναρίου για την Α’ Φάση Αξιολόγησης
    Παρασκευή, 19/11/2021 Ανακοίνωση των σεναρίων που θα περάσουν στη φάση υλοποίησης τους σε βίντεο κινουμένων σχεδίων
    Σάββατο-Κυριακή, 27/11/2021-28/11/2021 ή Σάββατο-Κυριακή, 11/12/2021 -12/12/2021 Διήμερο βιωματικό εργαστήριο για μαθητές και μαθήτριες (συνοδεία των εκπαιδευτικών τους) των οποίων τα σενάρια προκρίθηκαν στη φάση υλοποίησης σε βίντεο κινουμένων σχεδίων
    Δευτέρα, 10/01/2022 Εναρκτήρια ημερομηνία υποβολής των βίντεο κινουμένων σχεδίων
    Τετάρτη, 19/01/2022, 23:59 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των βίντεο κινουμένων σχεδίων
    Πέμπτη, 3/02/2022 Β’ Φάση Αξιολόγησης & Βράβευση: Παρουσίαση των βίντεο στην Επιτροπή Αξιολόγησης, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου
    Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2022 Ημερίδα για τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

    Επικοινωνία

    Για τυχόν διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με τις λειτουργούς του ΤΕΤ Παναγιώτα Χατζηττοφή (email: hadjittofi.p@cyearn.pi.ac.cy, τηλ.: 22402353), Άννα Τσιάρτα (τηλ.: 22402339, email: studio@cyearn.pi.ac.cy) και Μαριάννα Ιωάννου (τηλ.: 22402338, email: ioannou.ma@cyearn.pi.ac.cy).

    Συμμετέχοντες / Αποτελέσματα

    Participations
    Τίτλος Σχολείο Δάσκαλος Μαθητές Βραβείο
    Δημοτικό Σχολείο
    ΒΑΛΕ ΦΙΛΤΡΟ! ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΣΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΒ) ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΩΡΑ Ιωάννης Τσαλούφας Δ’1
    Ιάσονας Θεοδότου Δ’1
    Σταυριάνα Κυπρή Δ’1
    Όλγα Χατζηαλεξάνδρου Δ’1
    Λεώνη Γεωργιάδου Δ’1
    Έπαθλο
    Κάνε τον κόσμο ένα κλικ καλύτερο! ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ Γεωργία Ιωάννου Ε’
    Δήμητρα Κυριάκου Ε’
    Ραφαήλ Παΐσιος Παπαϊωάννου Ε’
    Στυλιανός Μακρής Ε’
    Νικόλας Νικολάου Ε’
    Έπαθλο
    Γυμνάσιο
    Κρυμμένες παγίδες ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄ - ΠΛΑΤΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΡΙΣ Σωκράτης Παπαδόπουλος Α’4
    Σταύρος Σταυρινίδης Α’4
    Σπυρόπουλος Ξενοφών Α’4
    Παναγιώτης Χαραλάμπους Α’4
    Μαρία Παπαδοπούλου Β’5
    Έπαθλο
    ΊνστανγκρΑχχ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ιωάννα Ψαρούδη Β’
    Νεφέλη Χρυσοστόμου Β’
    Χρύσα Φωτίου Β’
    Παναγιώτης Μαραθεύτης Β’
    Μάριος Τοβλετιάν Β’
    Έπαθλο
    Λύκειο / Τεχνική Σχολή
    Fake News @ The Park ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄- ΔΑΣΟΥΠΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ Μαρία Χαριλάου Β’
    Τάο Νι Ντόαν Τι Β’
    Χανγκ Λουόνγκ Τι Νουγιέτ Β’
    Έπαθλο
    Ιδιωτικό Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης
    Μαζί Μπορούμε να δώσουμε τέλος στο cyberbullying SILVERLINE PRIVATE SCHOOL ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΕΙΡΗΝΗ Lola Antoniou Year 12
    Juliette Papadopoulos Year 12
    Έπαθλο