Υλικό

Επεισόδια και συμπλοκές στο «Facebook πάρτι» των 30.000 ατόμων

Πηγή: News 24/7

Η… μικρή παράλειψη μίας 16χρονης Ολλανδέζας, έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής τις αρχές της μικρής πόλης Χάρεν στη βόρεια Ολλανδία. Η νεαρή κοπέλα ανάρτησε την πρόσκληση στο προφίλ της στο Facebook και ενημέρωσε τους φίλους της, οι οποίοι με τη σειρά τους κάλεσαν τους δικούς τους φίλους και γνωστούς. Το event, «μάζεψε» 30.000 άτομα μέσα σε λίγες ώρες.

Αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν πάνω από 3.000 άτομα έξω από το σπίτι της νεαρής, το οποίο ήταν περικυκλωμένο από δυνάμεις της αστυνομίας. Οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια. Έξι άτομα τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι 3 σοβαρά ενώ έγιναν πάνω από 20 συλλήψεις.

Σύμφωνα με το Reuters, πολλά μαγαζιά υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ένα αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες και πολλά φανάρια στους δρόμους της πόλης καταστράφηκαν, προτού οι αστυνομικές δυνάμεις καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο το πλήθος των νεαρών.

Η νεαρή οικοδέσποινα που έχει γίνει διάσημη στην Ολλανδία, είχε προλάβει να εγκαταλείψει το σπίτι της από νωρίς το απόγευμα μαζί με τη μητέρα της, για να γλιτώσει τα χειρότερα.

Ένα λάθος προκάλεσε «χάος»

Η πρόθεση της 16χρονης ήταν να καλέσει μόνο λίγους φίλους της. Ωστόσο, επειδή ξέχασε να διευκρινίσει ότι ήταν μια «κλειστή» πρόσκληση, την έλαβαν περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι και από αυτούς οι 2.400 απάντησαν ότι θα πάνε στο πάρτι, στο σπίτι της οικογένειας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των μόλις 18.000 κατοίκων, σύμφωνα με την εφημερίδα De Telegraaf.

Πολλοί χρήστες του Ίντερνετ έφτιαξαν μπλογκ αφιερωμένα στο πάρτι που το αποκάλεσαν “Project X Haren”, παραπέμποντας στην αμερικανική ταινία “Project X” που αφηγείται το πάρτι που οργανώνουν τρεις έφηβοι και το οποίο τελικά παρεκτρέπεται.

Προτεινόμενες ερωτήσεις για συζήτηση: 

  • Ποιο ήταν το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή και τι το δημιούργησε;
  • Τι είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί; 
  • Πώς διαχειρίστηκε την κατάσταση το κορίτσι; 
  • Θα μπορούσε να γίνει κάτι, για να αποτραπεί η κατάσταση;
  • Τι θα μπορούσαν να κάνουν τα εμπλεκόμενα άτομα;
  • Πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος λάθος, όταν δημοσιεύει κάτι στο διαδίκτυο; 
  • Τι άλλο θα μπορούσε να δημοσιεύσει κάποιος και να φέρει τον ίδιο ή κάποιον άλλο σε δύσκολη θέση; 
  • Είστε ενήμεροι για τυχόν καταστάσεις με δημοσιεύσεις που κατέληξαν σε λάθος κοινό;
  • Εισηγηθείτε τρόπους να προστατεύουμε τον εαυτό μας από το να καταλήξουν οι δημοσιεύσεις μας σε λάθος άτομα. 

(Π.χ.: Ελέγχω τις ρυθμίσεις του προφίλ μου στο κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιώ και στο κινητό μου, ελέγχω να μην ανεβαίνουν οι φωτογραφίες από το κινητό μου σε κοινωνικά δίκτυα αυτόματα, προσέχω πολύ πριν δημοσιεύσω κάτι αν θα φέρει εμένα ή κάποιον άλλον σε δύσκολη θέση, έχω το προφίλ μου ορατό μόνο στους φίλους μου και κάνω φίλους μου μόνο άτομα που γνωρίζω προσωπικά, δεν προωθώ μηνύματα και δημοσιεύσεις άλλων που μπορεί να τους φέρουν σε δύσκολη θέση κτλ.)

Χρήστος Δεμέτης