Ειδήσεις & Ανακοινώσεις

#ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ

Κατηγορία: Ανακοινώσεις

Η εφηβική παράσταση #Το δωμάτιο του Γιώργου, η οποία πραγματεύεται τον Διαδικτυακό Εκφοβισμό, εδώ και δύο σχολικές χρονιές ταξίδεψε, με σύμμαχο τη CYTA, εταίρο του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety, σε Γυμνάσια και Λύκεια της Κύπρου.

Η παράσταση #Το δωμάτιο του Γιώργου έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους/τις μαθητές/μαθήτριες, ως προς την ορθή και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα για την ανάγκη της προστασίας της ιδιωτικότητάς μας, της σημαντικότητας, της επίδειξης ευγένειας και σεβασμού, προς τους άλλους/ες χρήστες στο Διαδίκτυο και της γενικότερης μας ευθύνης στον ψηφιακό κόσμο.

Κατά τις σχολικές χρονιές 2018-2019 και 2019-2020, η παράσταση ταξίδεψε σε 350 σχολεία της Κύπρου.

Η παράσταση

Οι δύο επαγγελματίες ηθοποιοί, που αναλαμβάνουν να υποδυθούν στην παράσταση πολλαπλούς ρόλους, αφηγούνται μια περίπτωση Διαδικτυακού Εκφοβισμού ανάμεσα σε δύο εφήβους. Ο Γιώργος, ένα παιδί που περνάει τις περισσότερες ώρες της μέρας του μπροστά από έναν υπολογιστή, σε μια έκρηξη θυμού αποφασίζει να «τιμωρήσει» την συμμαθήτριά του Μαρία, συκοφαντώντας την ανώνυμα, μέσω των κοινωνικών της δικτύων (Facebook, Instagram). Δεν μπορεί όμως να προβλέψει πόσο μπορεί να ευνοήσει η ταχύτητα της πληροφορίας στο Διαδίκτυο την εξάπλωση μιας συκοφαντίας και πώς αυτή θα επηρεάσει τον συναισθηματικό και κοινωνικό κόσμο του θύματος.

Με την ολοκλήρωση της παράστασης, τα παιδιά συζητούν με τους ηθοποιούς, με αφορμή την παράσταση, έτσι ώστε να προβληματιστούν για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο. Από τη μία, η Μαρία με την υπερέκθεση των προσωπικών της πληροφοριών, μέσα από φωτογραφίες ή βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο της δυνατότητας του ελέγχου, από ποιον/ποια και πώς αυτές οι πληροφορίες και περιεχόμενο θα μπορούν να τύχουν χρήσης. Από την άλλη, ο Γιώργος, απερίσκεπτα και ανεύθυνα, θεωρεί ότι πίσω από την ανωνυμία που του επιτρέπει το Διαδίκτυο, μπορεί να υιοθετήσει όποια ταυτότητα και συμπεριφορά, αξιοποιώντας το ως μέσο εκδίκησης και ταπείνωσης ενός άλλου ατόμου.

Βίντεο