Υλικό

Οδηγός για γονείς για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του Microsoft Teams

Χρήσιμες Συμβουλές για Γονείς για την ασφαλή χρήση του Microsoft Teams

Συμμετέχετε στη διαδικτυακή ζωή του παιδιού σας 

Η ενασχόληση του παιδιού σας με τις ψηφιακές συσκευές και το Διαδίκτυο θα πρέπει να γίνεται με την ενεργή και την καθοδηγητική υποστήριξή σας. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε και να συζητείτε, μεταξύ άλλων, για τις αγαπημένες του δραστηριότητες σε αυτό, τους διαδικτυακούς του φίλους, τις αγαπημένες του εφαρμογές, τα αγαπημένα του διαδικτυακά παιχνίδια κ.λπ.

Συζητήστε για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε και να μελετήσετε μαζί με το παιδί σας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του και το διαδικτυακό εργαλείο Microsoft Teams και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει τις βασικές λειτουργίες της (π.χ., είσοδος στην ψηφιακή τάξη, σύνδεση σε τηλεδιάσκεψη, υποβολή εργασίας). Μπορείτε να εντοπίσετε πλούσιο πληροφοριακό υλικό και οδηγούς, για μαθητές/ μαθήτριες και γονείς: 

• Στο μάθημα ανοικτής πρόσβασης στο Moodle του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στην ιστοσελίδα: Course: Microsoft 365 & Teams στη Διδασκαλία και Μάθηση (pi.ac.cy) 

• Στον Οδηγό για γονείς και κηδεμόνες σχετικά με την εξ αποστάσεως μάθηση με το Office 365, στην ιστοσελίδα της Microsofthttps://support.office. com/en-gb/article/distance-learning-with-office-365-guidance-for-parents[1]and-guardians-89d514f9-bf5e-4374-a731-a75d38ddd588?ui=en-US&rs=en[1]GB&ad=GB

Μιλήστε για κανόνες συμπεριφοράς στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσετε στο παιδί σας ότι, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο σπίτι, αναμένεται το ίδιο επίπεδο ορθής συμπεριφοράς, που ισχύει και στο σχολικό πλαίσιο και ότι ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν στη σχολική τάξη, κυρίως όσον αφορά στη διαγωγή και τη συμπεριφορά του. Μιλήστε, μεταξύ άλλων, για επιλογή ενός χώρου στο σπίτι, ο οποίος να είναι κατάλληλος για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να είναι απομακρυσμένος από θορύβους και πιθανούς παράγοντες απόσπασης της προσοχής τους. Σημειώνεται ότι είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε, κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού μαθήματος, την αποφυγή οποιασδήποτε παρέμβασης ή διακοπής της μαθησιακής ροής, είτε από εσάς είτε από άλλο/άλλα άτομο/α.

Επιπρόσθετα, αναφερθείτε στη σημαντικότητα της προετοιμασίας για τη διενέργεια του διαδικτυακού μαθήματος (π.χ., έλεγχο σύνδεσης, ετοιμασία βιβλίων) και την έγκαιρη προσέλευση σε αυτό, καθώς επίσης, και στην ευπρεπή συμπεριφορά και την επίδειξη σεβασμού στους/στις εκπαιδευτικούς και στους/στις συμμαθητές/συμμαθήτριές του.

Μιλήστε για κανόνες συμπεριφοράς στη διαδικτυακή τάξη

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσετε στο παιδί σας ότι, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο σπίτι, αναμένεται το ίδιο επίπεδο ορθής συμπεριφοράς, που ισχύει και στο σχολικό πλαίσιο και ότι ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν στη σχολική τάξη, κυρίως όσον αφορά στη διαγωγή και τη συμπεριφορά του. Μιλήστε, μεταξύ άλλων, για επιλογή ενός χώρου στο σπίτι ο οποίος να είναι κατάλληλος (απομακρυσμένος από θορύβους και πιθανούς παράγοντες απόσπασης) για την εκπαίδευσή του στη διαδικτυακή τάξη, για έγκαιρη προσέλευση στο διαδικτυακό μάθημα και για ευπρεπή συμπεριφορά και σεβασμό στους/στις εκπαιδευτικούς και τους/τις συμμαθητές/ συμμαθήτριές του.

Αναφερθείτε σε εκφοβιστικές ή άλλες ενοχλητικές συμπεριφορές

Η ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης αποτελούν απαραίτητα συστατικά για την προώθηση της αυτοπραγμάτωσης και της αυτονομίας του κάθε ατόμου. Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες στο Διαδίκτυο δεν διαφέρουν, σε κανένα βαθμό, από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στη ζωή εκτός Διαδικτύου. Είναι σημαντικό να μιλήσετε στο παιδί σας και να εξηγήσετε για το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις, τις ιδέες, τις σκέψεις του και να επιχειρηματολογεί, τόσο κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όσο και της γενικότερης δράσης του, εντός και εκτός Διαδικτύου. Επιπρόσθετα, μη διστάσετε να μιλήσετε για τη σημαντικότητα της επίδειξης ευγένειας και σεβασμού στις απόψεις και θέσεις των άλλων και την αποφυγή άσχημων εκφράσεων και χαρακτηρισμών (π.χ., υβριστικά σχόλια). Ειδικότερα, μιλήστε για εκφοβιστικές ή άλλες ενοχλητικές συμπεριφορές, σημειώνοντας τη σημαντικότητα της μη ανοχής και αναφοράς αυτών. Σε περίπτωση που το παιδί σας λαμβάνει ακατάλληλα μηνύματα ή δέχεται παρενόχληση, αναφέρετέ του ότι είναι σημαντικό να σας ενημερώσει, ούτως ώστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες