Υλικό

Καταδικάστηκε 18χρονη για πλαστό προφίλ στο facebook

Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/100478/katadikastike-18chroni-gia-plasto-profil-sto-facebook

Η 18χρονη δημιούργησε στο facebook λογαριασμό με ψεύτικο προφίλ με σκοπό να εκδικηθεί δύο γνωστές της.

Λευκωσία: Δεκαοκτάχρονη καταδικάστηκε με χρηματικό πρόστιμο €1500, διότι δημιούργησε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook ψεύτικο προφίλ με γυναικείο όνομα και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με σκοπό να διασύρει δύο γνωστές της για εκδίκηση. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αδικήματος, η 18χρονη φοιτήτρια από τη Γεωργία, μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2009, χωρίς δικαίωμα, με πρόθεση και με σκοπό την καταδολίευση, δημιούργησε στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα κοινωνικού περιεχομένου facebook, προφίλ με γυναικείο όνομα και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, εισάγοντας φωτογραφίες δύο γνωστών της κοπέλων με σκοπό την ενόχλησή τους.

Οι παραπονούμενες κατήγγειλαν στις 2 Δεκεμβρίου 2009 ότι άγνωστος δημιούργησε προφίλ στο «facebook» με το μικρό όνομα της μιας και με τη φωτογραφία τους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Επίσης κατήγγειλαν ότι προβλήθηκαν και άλλες φωτογραφίες τους, στις οποίες αναγράφονταν σχόλια που τις αφορούσαν. Μια από αυτές τις φωτογραφίες παρουσίαζε τις παραπονούμενες να φιλιούνται. Ο άγνωστος αυτός χρήστης πρόσθετε ως «φίλους» των παραπονούμενων, άτομα τα οποία οι τελευταίες τα γνώριζαν και συνομιλούσε μαζί τους, προσποιούμενος ότι ήταν πότε η μια και πότε η άλλη παραπονούμενη.

Μετά από διαδικτυακές εξετάσεις που έγιναν από την Αστυνομία εντοπίστηκε το ΙΡ address του προσώπου που είχε τον έλεγχο του λογαριασμού και εξεδόθη διάταγμα πρόσβασης σε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα. Ακολούθως ερευνήθηκε η οικία της κατηγορούμενης και η τελευταία σε θεληματική της κατάθεση παραδέχθηκε τα πιο πάνω και ανέφερε ότι ο λόγος που το έκανε ήταν επειδή παρεξηγήθηκε με μια από τις παραπονούμενες, γιατί αυτή έκανε δεσμό με τον πρώην φίλο της. Όταν κατηγορήθηκε, η 18χρονη απολογήθηκε για το λάθος της.
Προτεινόμενες ερωτήσεις για συζήτηση:

  • Γνωρίζατε ότι είναι παράνομο να δημιουργήσει κάποιος ψεύτικο προφίλ στο διαδίκτυο; 
  • Πώς μπορεί να επηρεάσει τα θύματα η ηλεκτρονική παρενόχληση αυτής της μορφής;
  • Ποια η ευθύνη της 18χρονης; 
  • Θα μπορούσε να γίνει κάτι, για να αποτραπεί η κατάσταση; 
  • Τι θα μπορούσαν να κάνουν τα εμπλεκόμενα άτομα; Εσείς πώς θα αντιδρούσατε στη θέση τους; 
  • Πώς μπορώ να καταγγείλω παρόμοια ή άλλη παράνομη συμπεριφορά στο διαδίκτυο; 
  • Είστε ενήμεροι για τυχόν καταστάσεις ανάλογες με αυτή (χωρίς να αναφέρετε ονόματα);
  • Δώστε τρόπους για την επίλυση της κατάστασης.
  • Ποια άλλα πράγματα στο διαδίκτυο είναι παράνομα και μπορεί να έχουν ως συνέπειες χρηματικές ποινές, φυλάκιση ή άλλες κυρώσεις;
  • Ποιοι άλλοι κίνδυνοι μπορούν να προκύψουν από τη δημιουργία ψεύτικου προφίλ στο Facebook;