Υλικό

Δελεάζουν θύματα με ψεύτικα προφίλ μέσω facebook

Λευκωσία: Οργιάζουν οι παρανομίες μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, του γνωστού facebook και το αρμόδιο γραφείο της Αστυνομίας εξέτασε τον περασμένο χρόνο συνολικά 115 περιπτώσεις. 

Πηγή: http://www.philenews.com/

Χρήστες του facebook, κυρίως νεαροί, καταχρώνται τα κενά του συστήματος και είτε αντιγράφουν το προφίλ άλλων είτε υποκλέπτουν τους κωδικούς πρόσβασης και παρεμβαίνουν σε λογαριασμούς χρηστών ή στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, προκαλώντας σοβαρές ενοχλήσεις ακόμα και με τραγικά αποτελέσματα. Σε αρκετές περιπτώσεις, επιτήδειοι κατασκευάζουν εικονικό προφίλ εμφανιζόμενοι ως πρόσωπα της showbiz, είτε ως ηθοποιοί είτε ως τραγουδιστές, με σκοπό να ψαρέψουν «φίλους» με τελικό στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους. Σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με καταγγελίες, άγνωστοι υποκλέπτουν προσωπικούς κωδικούς e-mails και στη συνέχεια είτε εκβιάζουν τους χρήστες, είτε τους αποστέλλουν ενοχλητικά μηνύματα. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ανήλικης που εκβιαζόταν από πρόσωπο μετά που είχε καταφέρει να σπάσει τους κωδικούς του προφίλ της, με σκοπό να έχει σεξουαλικά ανταλλάγματα. Στην υπόθεση αυτή παρενέβη η Αστυνομία και σχηματίστηκε ποινικός φάκελος. 

Κατά το 2011, το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο Αρχηγείο Αστυνομίας ασχολήθηκε με 115 καταγγελίες προσώπων που διατηρούσαν λογαριασμό στο facebook ή σχετικά με το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, εκ των οποίων οι 39 αφορούσαν δημιουργία εικονικών προφίλ και οι υπόλοιπες 79 κλοπές κωδικών πρόσβασης, σε λογαριασμούς χρηστών. Αρκετές άλλες περιπτώσεις που αφορούσαν παρόμοιες αναφορές ή ανάρτηση σχολίων υβριστικού περιεχομένου σε λογαριασμό χρηστών, διευθετήθηκαν με παρεμβάσεις του υπευθύνου του Γραφείου Μάρκου Νικολεττή και λειτουργών του. 

Λόγω των πολλών καταγγελιών που υπάρχουν, η Αστυνομία προτρέπει τους χρήστες του facebook ή άλλου παρόμοιου ιστότοπου, να είναι προσεκτικοί όσον αφορά στην προσβασιμότητα του προφίλ τους, να μην έχουν τα προσωπικά τους δεδομένα «ανοικτά» σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου και να απορρίπτουν όσους είναι άγνωστοι ή αντιληφθούν πως έχουν αλλότριους σκοπούς. Επίσης καλούνται οι γονείς να ελέγχουν τη διαχείριση των λογαριασμών των παιδιών τους και παράλληλα να εγκαταστήσουν φίλτρα προστασίας.

Προτεινόμενες ερωτήσεις για συζήτηση: 

  • Τι κόλπα χρησιμοποιούν οι απατεώνες στο Facebook; 
  • Εντοπίστε τις παρανομίες που αναφέρει το άρθρο. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους χρήστες; 
  • Γνωρίζατε ότι είναι παράνομο να διατηρεί κανείς ψεύτικο προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή να κλέβει κωδικούς; 
  • Αν σας έκανε αίτημα φιλίας ένας τραγουδιστής που σας αρέσει, θα το αποδεχόσασταν;
  • Πού μπορώ να καταγγείλω τέτοιες καταστάσεις; 
  • Ποιες συμβουλές μάς δίνει το άρθρο;

Σημείωση: Το άρθρο χρησιμοποιείται στη Μαθησιακή Εισήγηση: «Συνομιλίες με αγνώστους στο Διαδίκτυο 2»