Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

 

Για ακόμη μια χρονιά γιορτάσαμε με επιτυχία την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Φέτος η Διεθνής Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, ήταν η Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013 και το θέμα για την φετινή χρονιά είναι: 

«Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας στο διαδίκτυο - Συνδέσου με σεβασμό».

Όλοι οι χρήστες του διαδικτύου χρειάζεται να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους στο διαδίκτυο για να χρησιμοποιούν τον κόσμο του διαδικτύου με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Το σύνθημά μας φέτος είναι «Συνδέομαι με σεβασμό» δίνοντας έμφαση στις διαπροσωπικές σχέσεις στο διαδίκτυο και πώς αυτές γίνονται με σεβασμό.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δείχνοντας πόσο ευαισθητοποιημένο είναι σε θέματα διαπαιδαγώγησης για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και συγκεκριμένα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο κάθε χρόνο συμμετέχει και διοργανώνει εκδηλώσεις για τον σκοπό αυτό.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα ασφαλούς διαδικτύου διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Συνδέσου με σεβασμό», στο Royal Hall στη Λευκωσία. Η ημερίδα είχε στόχο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με το διαδίκτυο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θέματα εθισμού στο διαδίκτυο και κοινωνικών δικτύων. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μαθητικού διαγωνισμού παραγωγής σύντομου βίντεο από μαθητές με θέμα «Δικαιώματα και Υποχρεώσεις στον Διαδικτυακό κόσμο» και βραβεύτηκαν οι νικητές. Την ημερίδα παρακολούθησαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και κοινό.

Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, διοργανώθηκε «πανηγύρι» για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013, 11:00-13:00, στο εμπορικό κέντρο The Mall of Cyprus, στη Λευκωσία. Στο πανηγύρι έγινε ενημέρωση γονιών, παιδιών και γενικού κοινού για το θέμα της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, δόθηκε ενημερωτικό υλικό και δωράκια. Παράλληλα γινόταν ζωντανή σύνδεση με το τρίτο πρόγραμμα ραδιοφώνου του ΡΙΚ και την εκπομπή «Παιδιά στον αέρα».

Οι πιο πάνω δραστηριότητες υλοποιήθηκαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CyberEthics – Safer Internet και υποστηρίχτηκαν από το Κυπριακό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας, την υπηρεσία Cytanet, την Αστυνομία Κύπρου, τη Microsoft, την Παγκύπρια Συντονιστική ΕΠΕΠ και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Χορηγός επικοινωνίας για τις πιο πάνω δραστηριότητες ήταν το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.