Ηλεκτρονικός Τζόγος

Γονείς & Εκπαιδευτικοί

Κίνδυνοι: Ηλεκτρονικός Τζόγος

Περιγραφή: 

Με τον όρο Ηλεκτρονικός Τζόγος εννοούμε τη δραστηριότητα κατά την οποία δύο ή περισσότερα άτομα συναντώνται διαδικτυακά με σκοπό την ανταλλαγή στοιχημάτων. Μια τέτοια δραστηριότητα περιλαμβάνει το ρίσκο της πραγματικής οικονομικής απώλειας ή του κέρδους. 

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του τζόγου είναι η απώλεια χρημάτων. Κάποιος μπορεί να χάσει τις οικονομίες του, το σπίτι του, την περιουσία του ακόμη και το/τη σύζυγό της/του. Πολλοί είναι αυτοί που εθίζονται και δεν μπορούν να σταματήσουν πιστεύοντας πως στον επόμενο γύρο θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Έτσι εκτός από την σπατάλη πολλών χρημάτων οδηγούνται παράλληλα στη σπατάλη πολλού χρόνου, παραμέληση των υποχρεώσεών τους με όλες τις επακόλουθες συνέπειες του εθισμού. Είναι γνωστό ότι ακόμα και η ενασχόληση με περιβάλλοντα τζόγου, στα όπου δεν γίνεται χρήση πραγματικών χρημάτων, μπορεί να προκαλέσει τον εθισμό (Hyder et al, 2008).

Η ευκολία πρόσβασης σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού τζόγου αυξάνει τους κινδύνους εμπλοκής παιδιών και εφήβων σε τέτοιες δραστηριότητες.
 

Που μπορεί να συμβεί:

  • Σε ιστοσελίδες ειδικά κατασκευασμένες για ηλεκτρονικό τζόγο
  • Μέσα από ανεπιθύμητα μηνύματα που προσκαλούν τους χρήστες να παίξουν σε ηλεκτρονικά καζίνα, να ασχοληθούν με αθλητικά στοιχήματα και άλλα.

Αντιμετώπιση

  • Αποφεύγουμε σελίδες που αφορούν ηλεκτρονικό τζόγο.
  • Αγνοούμε ανεπιθύμητα μηνύματα τα οποία μας προσκαλούν να παίξουμε σε ηλεκτρονικά καζίνα, να ασχοληθούμε με στοιχήματα και άλλα.
  • Ως γονείς μιλάμε με τα παιδιά μας και περνούμε περισσότερο χρόνο μαζί τους, συμβουλεύοντάς τα να μην σπαταλούν το χρόνο και τα χρήματά τους σε τέτοιες σελίδες.
  • Προστατεύουμε τα παιδιά από επισκέψεις σε τέτοιες ιστοσελίδες με το να χρησιμοποιούμε προγράμματα που τις φιλτράρουν και τις εμποδίζουν από το να εμφανίζονται στα αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης, ακόμα και αν τα παιδιά τις ζητήσουν.
  • Ελέγχουμε και καταγράφουμε την πλοήγηση των παιδιών μας χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό (π.χ. ParentalSoftware, Web Watcher) που καταγράφει τη δραστηριότητα του υπολογιστή του παιδιού στο δικό μας υπολογιστή.